KOLUMNE

Poklonjena dvojka

Komentar dana

Autor:Tarik LAZOVIĆ

18.3.2015

Aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) Bosna i Hercegovina će napraviti važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji. Ali, suštinski, to je kao da loš đak, ponavljač, u posljednji tren dobije dvojku iz samilosti samo kako bi mogao nastaviti školovanje.  

Zakasnjeli i zaboravljeni administrativni akt kojim stupa na snagu ne samo trgovinski nego i politički dio ugovora koji je naša zemlja potpisala s Evropskom unijom danas za bh. političare na vlasti izgleda kao svjetlo na kraju tunela.

Pisana izjava o predanosti reformama koja je, na koncu, bila uvjet da Brisel prihvati primjenu cjelokupnog ugovora, prvog koji je naša zemlja potpisala s evropskim blokom, otključala je na trenutak prašnjavu bravu Unije.

Ali, činjenica da se ovaj korak, koji su sve zemlje u regionu davno apsolvirale, doživljava i tumači kao historijski najbolje govori u kojoj je mjeri naša zemlja zaostala u pogledu evropskih integracija. Aktiviranje SAA faktički se trebalo desiti još prije nekoliko godina, i to birokratskim automatizmom, samo da su bh. vlasti pokazale volju da ispunjavaju evropske uvjete.

No, blokade i opstrukcije, nerad i korupcija od formalnosti su napravile za BiH nepremostivu prepreku. Brisel ovim činom želi reanimirati bh. evropski put, oživiti mehanizam i utjecaj proširenja te vratiti Evropu u rad i retoriku bh. političara.

Prema svemu, ovo je akt Evropske unije, a ne Bosne i Hercegovine, i zato nema preveliku specifičnu težinu na domaćoj političkoj sceni. Poklonjenom dvojkom niko se nema osnova hvaliti. Samo iz nje može se naučiti da se ona ne dobiva dva puta.          

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.