KOLUMNE

Rudnici smrti

Komentar dana

Adnan DŽONLIĆ

20.3.2015

Još jedna smrt rudara. Danas Travnik, jučer Tuzla, prekjučer Zenica, nešto ranije Kakanj. Han Bila, Dubrave, Raspotočje, Haljinići... samo je mjesto nesreće i ime rudara drugo, sve ostalo je isto.

Onda slijede rudarska inspekcija, istraga, spisi, analize... I nigdje krivca, nigdje zaključka. A život po život manje. Krug se zatvori pa iznova.

Vrijedi li život rudara više ili manje od novog Passata, o čijoj se nabavci revnosno brinu u institucijama države, entiteta, kantona, čiji građani, rudari, ginu?

Koliko košta da se naši rudnici, koji još žive u 19. umjesto u 21. stoljeću, konačno moderniziraju i da ugalj kao u normalnom svijetu vade moderni strojevi, a ne ljudi, potencijalne žrtve kamenja, stijena, metana...

Je li možda manje pogubno kupovati ugalj ili plaćati hiljade invalida rada, brinuti se o socijalnim problemima njihovih porodica. Ili je najjednostavnije zažmiriti na problem do kraja mandata. Neka se naredni nadležni brinu.

Danas ili sutra neko će morati reći kako dalje i šta sa bh. rudnicima smrti. Crno zlato, grumenje koje život znači sve češće predstavlja crnu smrt, a ne život. Rješenje je hitna i cjelokupna modernizacija. Odmah i sada.

U protivnom, životi rudara postat će samo dnevna crna statistika, a njihova smrt sve će manje biti vijest, jer je postala sve češća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.