KOLUMNE

Posrednici prevaranti

Komentar dana

Autor:Almasa HADŽIĆ

23.3.2015

Tridesetak radnika iz BiH, koji su putem još nepoznate građevinske firme iz Slovenije otišli na rad u Njemačku, našlo se u bezizlaznoj situaciji jer im je gazda za kojeg su radili pobjegao, a njih ostavio bez sredstava za život! Kažu da im je ostao dužan tri plaće, da nije platio smještaj te da nemaju novca ni kući da se vrate.  

Kako sada stvari stoje, radnici će od zarade na koju su računali radeći u Njemačkoj dobiti samo bonove za hranu, i to od administracije gradića u kome su radili. Sve ostalo, sasvim je izvjesno, ostat će u džepu gazde koji ih je tamo i doveo.

Najnoviji slučaj prevarenih radnika samo je jedan od mnogih za koje se u posljednjih petnaestak godina saznalo. Ono što je konstanta u svim tim slučajevima, bez obzira na to jesu li radnici varani odlaskom na rad u Njemačku, Rusiju, Katar, Kuvajt, Sloveniju, Italiju, jeste da su oni koji su ih varali, nevažno čiji su pasoš posjedovali, uvijek dolazili iz BiH.

Trenutno nema općine u BiH da u njoj nema predstavnika, mahom slovenske ili hrvatske građevinske firme, a koji se bavi posredovanjem, tačnije, prevarama u zapošljavanju. Takvi su, bez znanja Agencije za zapošljavanje BiH, na rad u inozemstvo od 2000. godine do danas otpremili na hiljade radnika, a da mnogi nisu znali u kojoj državi će završiti i hoće li obećanu zaradu ikada moći ostvariti.

Na stotine je primjera gdje su radnici i po nekoliko mjeseci bili u klasičnom ropstvu, odakle su jedva živu glavu izvukli. Mnogi zbog saznanja da su posrednici preko kojih su otišli na rad u inozemstvo dio šireg kriminalnog kruga ne smiju ni prijaviti ko ih je prevario.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.