KOLUMNE

Najcrnja lista

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

5.4.2015

Taman kada smo nakratko zaboravili na taj famozni MONEYVAL, Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma ponovo nas je podsjetio da nam zbog neispunjavanja uvjeta koji su stavljeni pred BiH ne gine crna lista.

Bh. vlasti očito su potcijenile ovaj problem, misleći da će se provući usvajanjem amandmana na Krivični zakon u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma. No, upozorenje iz Strazbura upućeno 23. marta pokazalo je da nema gledanja kroz prste te da u Parlamentu BiH moraju biti usvojene kompletne izmjene Krivičnog zakona.

U suprotnom, i to vrlo brzo, BiH bi mogla dospjeti na sivu i crnu listu međunarodnih finansijskih organizacija. Ova, eventualno izrečena kaznena mjera značila bi da ćemo žestoko dobiti po novčaniku, odnosno da bi stavljanje na crnu listu imalo katastrofalne posljedice po cijeli finansijski sistem zemlje. Svi transferi bi kasnili, a investitorima bi se upalile crvene lampice. Kapital je kukavica, a posebno bježi od zemalja koje su anatemisane u međunarodnim krugovima.

Hoće li ovo zabrinuti nadležne, čiji je novčanik mnogo deblji od onoga koji ima prosječan građanin BiH, vidjet ćemo u narednim danima. Zasjedanje MONEYVAL-a očekuje se od 13. do 17. aprila, kada bi mogla pasti odluka i za BiH.

Ovo je, praktično, iznenadni test za nove vlasti da pokažu spremnost i sposobnost da rade u interesu ove zemlje i njenih građana. Na ovom pitanju pokazat će jesu li u stanju ispunjavati brojne, pa i teže uvjete koje će pred našu zemlju postavi Evropska unija, NATO, Međunarodni monetarni fond... Ili će se MONEYVAL pokazati kao tvrd orah na kojem će nove vlasti polomiti zube.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.