KOLUMNE

Radnički dželati

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

23.4.2015

Kada su palače suviše raskošne, žitnice su prazne, kaže stara mudrost, starija od nove ere. A nova era u bh. političkom životu, kako su to najavile nove vlasti u našoj zemlji, počivat će, prema svemu sudeći, na tim starim mudrostima i pravilima. 

Povećanje nameta, rast cijena, prvenstveno osnovnih životnih namirnica, novi štrajkovi, protesti, buntovi, ali, istovremeno, i gradnja elitnih naselja, beverli hilsova i koječega drugog, običnom čovjeku nepojmljivog, obilježava početak mandata i ove vlasti. 

Cijene odavno rastu, ombudsmani upozoravaju, narod se žali, vlasti ne reagiraju. Ova praksa, čini se, neće se mijenjati. Prognoze kažu da, ako se ovako nastavi, građani neće imati za hljeb, brašno i mlijeko. Za šta će onda imati?

Koliko se nadležni sekiraju, osjetili su na svojoj koži radnici „Unis Toolsa“, koji već danima protestiraju ispred zgrade Vlade FBiH. Zbog toga se, izgleda, niko nije previše nasekirao. Sastali su se s premijerom Fadilom Novalićem, ali, kako kažu, bolje da nisu. Jedinu konkretnu ideju koju je premijer Novalić imao je - stečaj. 

Iako stečaj nekada može biti i način na koji se kompanija može spasiti, radnicima ova riječ ledi krv u žilama. Stečajni upravnici godinama su dželati nekada uspješnih državnih kompanija, a time i radnika, koji su poslani po zadatku, da prodaju što se prodati može, radnike pošalju kuću, a fabriku likvidiraju.  

Zbog toga su radnici poručili da ne žele dželata, nego pomoć, da fabrika počne raditi. Upravo je, a to su potvrdili i ekonomski eksperti, jedino rješenje za BiH. Novi nameti nisu rješenje. Oni mogu samo dodatno isprazniti žitnice. Investicije, spašavanje i otvaranje novih fabrika, radnih mjesta, a time i stvaranje novih poreznih obveznika, rješenje je za posrnule entitetske budžete, ili, možda, za nove raskošne palače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.