KOLUMNE

Otrovana djeca

Komentar dana

Mirela KUKAN

24.4.2015

Drama koja se od preksinoć odvija s dječicom, korisnicima usluga sarajevskih vrtića, nije prva u prijestonici BiH, ali je do sada najveća i, ako ni zbog čega drugog, onda je zbog ranijih slučajeva morala biti spriječena! Podsjetimo, samo jedan od njih zabilježen je u decembru prošle godine, kada je troje djece hospitalizirano zbog salmonele.

Zvaničan uzrok posljednjeg trovanja ogromnog broja mališana, kako je jučer najavila direktorica JU “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović, znat će se tek za sedam dana!? Zašto je potrebno toliko vremena da se utvrdi uzrok, odgovora nema. No, nemoguće je oteti se utisku da se opet pokušava dobiti na vremenu da odgovorni ne bi odgovarali.

A gdje su bili još preksinoć kada je u prvom valu na Infektivnoj klinici zadržano 15 dječice, čiji se broj u toku noći rapidno počeo povećavati? Zar posao direktorice i vlasti Kantona Sarajevo nije bio da se iste sekunde nacrtaju na licu mjesta i zatraže hitnu istragu, a ne da čekaju jutro da bi se uslikali pred kamerama i prosuli demagogiju o tome kako se hrana redovno kontrolira, kako ništa nije neispravno, kako će se slučaj ispitati, itd., itd., itd.?

Niko od njih preksinoć pojma nije imao o tome ni šta su djeca jela u vrtićima niti su, dok ih novinari nisu počeli zvati, uopće znali da su mališani završili u bolnici! Očito je da su i najmlađi počeli ispaštati zbog nemara onih koji vode BiH. Ispaštaju, nažalost, već odavno, ali da će ih se baš početi i masovno trovati, niko ni u ovakvoj državi nije mogao očekivati.

Sjetimo se samo kolika se halabuka podigla onomad kada je bivša direktorica sarajevskih vrtića Arzija Mahmutović smijenjena zbog “ukidanja” Djeda Mraza?! Međutim, bez obzira na sve mane koje su joj pripisivane, mora se priznati da tada makar djeca nisu trovana.

Sada, kada se i to desilo, niko ne podnosi ostavku niti se traži ičija smjena, iako bi se u svakoj normalnoj državi za ovakav slučaj neko već jučer nalazio barem na saslušanju u policiji ili tužilaštvu. Kako će tek nakon svega roditelji ponovo poslati svoju djecu u vrtiće, o tome pogotovo niko od nadležnih jučer nije imao šta reći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.