KOLUMNE

San o Švicarskoj

Komentar dana

Autor:Hajrudin PROLIĆ

26.4.2015

Prema saveznom ustavu, socijalna pomoć u Švicarskoj osigurava egzistenciju ugroženih osoba, podržava njihovu privrednu i ličnu samostalnost i osigurava socijalnu i radnu integraciju. Troškove socijalne pomoći snose kantoni i općine. Prema propisima švicarske konferencije za socijalnu pomoć, izdržavanje za jednu osobu iznosi 960 švicarskih franaka (1.809 KM), a za četveročlanu porodicu 2.054 franaka (3.871 KM).

 
Ovo je samo djelić pogodnosti života u Švicarskoj, dalo bi se tu nabrojati još dosta toga, od mogućnosti zaposlenja do opće sigurnosti. I Švicarska je, dakle, sasvim zasluženo na vrhu ovih dana objavljene UN-ove liste najsretnijih zemalja svijeta.

Na istoj listi Bosna i Hercegovina se nalazi na poražavajućem 96. mjestu. Ispred nas su, očekivano, čak i zemlje regiona, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Tim podatkom može biti iznenađen samo onaj bh. građanin koji uopće ne izlazi iz kuće, čak ni u granap. Znamo mi dobro koliko smo (ne)sretni. I znamo da je Švicarska obećana zemlja, nije džabe tu državu opjevao Merlin kao "skoro, pa savršenu".

Ali, ne vrijedi nas porediti. U Švicarskoj država brine o građanima, posebno onim ugroženima. Naša država, s druge strane, gleda samo kako da namagarči svoje građane, posebno one ugrožene. Siromašni smo, ali u BiH vlasti ne pričaju o ekonomiji, već se skreće pažnja na podjele i besmislena stranačka prepucavanja.

Istina, naši političari često naglašavaju da imaju želju, jednog dana, stvoriti od BiH neku novu Švicarsku. Međutim, kao i sve ostale bljutave laži vladajuće kaste, znamo da oni nemaju tu namjeru, iz prostog razloga što njima odgovara baš ovakva orvelovska podjela na bogate i siromašne. Trik je u tome što naši vlastodršci pripadaju prvoj kategoriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.