KOLUMNE

Roštilj ili pištaljka

Komentar dana

Goran MRKIĆ

2.5.2015

Dok su radnici širom svijeta protestirali tražeći svoja prava, često pod policijskim pendrecima, najveća briga većine sindikalnih vođa u BiH bila je hoće li kiša pokvariti prvomajsku roštiljadu. 
  
Fotografije turskih radnika koji su protestirali u Istanbulu uprkos policijskoj zabrani okupljanja na centralnom trgu Taksim i koji nisu odustajali uprkos suzavcima, vodenim topovima, hapšenjima i batinjanju, obišle su svijet. 

Oni su, očito, naučili važnu lekciju da radnička prava nisu nešto što se poklanja ili nasljeđuje, nego nešto za šta se svaka generacija mora iznova izboriti. 

Za to vrijeme u većini bh. gradova, uključujući Sarajevo, nije bilo nikakvih protesta, čak ni mirnih šetnji, a većina sindikalnih vođa praznik je provela uz tradicionalno roštiljanje. 

Protesti su održani samo u pojedinim gradovima, poput Tuzle, a i tamo su sindikati bili razjedinjeni. 

Radnička, srednja klasa u BiH polako nestaje, s obzirom na to da se društvo dijeli na bogatu elitu i većinu koja živi ispod granice siromaštva.

Prvomajski protesti način su da se skrene pažnja ne samo na loš položaj radnika već i ukupnu nepravdu i nejednakost u društvu, a njih u Bosni ima više nego igdje na svijetu. 
 
Izleti i derneci možda su način da se na trenutak na tu nepravdu zaboravi, ali će ona i dalje biti tu i vidjet će se još jasnije kad se pogase roštilji i sklope ležaljke.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.