KOLUMNE

Izdaja povratnika

Komentar dana

Tarik LAZOVIĆ ([email protected])

8.5.2015

Oštre su i brojne reakcije na prekjučerašnje akcije policije manjeg bh. entiteta. Ocijenjene su kao nedopustiva represija i pritisak na bošnjačke povratnike.

Niko razuman, naravno, ne bi trebao biti protiv mjera i istraga usmjerenih ka nasilnim ekstremistima i teroristima, ali način, kontekst i cilj tih akcija izazvali su ogorčenje i strah kod nevinih, ugroženih i malobrojnih povratnika. Rijetki su Bošnjaci s prostora današnje RS koji su uopće preživjeli, a još su rjeđi oni koji su se vratili svojim kućama da žive u entitetu iz kojeg su prognani.

Nema svetije populacije i važnijih ljudi za budućnost ove države od onih majki, sestara i braće koji su pristali da se vrate i žive gledajući svaki dan nišane i masovne grobnice u kojima su nađene ili se još traže kosti njihovih najmilijih. Stoga, bilo kakva represija, pretresi, istrage i sumnjičenja protiv njih nisu niti mogu biti "obični policijski posao". To su čelnici, politički i policijski, manjeg entiteta morali imati u vidu ako im je, kao što tvrde, cilj bio sačuvati sigurnost i živote od terorističke prijetnje.

Ali, treba istini pogledati u oči i reći da se niko od bošnjačkih povratnika nije ni vratio vjerujući da će ga entitet štititi, imati odgovarajući senzibilitet, osigurati mu prava i dostojan život.

Povratnicima je jedina nada bio državni okvir i vlast Bosne i Hercegovine, oličena u Vijeću ministara i Predsjedništvu. Oni se nisu vratili da žive u RS, već u svojoj državi BiH, čije su granice na Drini ili Savi.

A gdje su prekjučer, dok su povratnici trpjeli strah, poniženja, pretrese i saslušanja, bile te državne vlasti da, ako ništa, provjere zakonitost, osiguraju pravdu i zaštite nevine? Gdje su bili premijer BiH Denis Zvizdić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, čelnik Parlamenta Šefik Džaferović i brojni ministri i funkcioneri koji sigurno nisu propustili uzeti svoje sramno visoke plaće i dnevnice?

Na Poljinama? U svojim vilama, udobnim foteljama, službenim Audijima ili bogatim kabinetima s pogledom na osunčano Sarajevo ili Istanbul, analizirali i pripremali političke spinove? Moguće. Znamo, zapravo, samo gdje nisu bili. Uz potlačeni narod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.