KOLUMNE

Vrijeme je za rad

Komentar dana

Autor:Semira DEGIRMENDŽIĆ

28.5.2015

Šesti kongres Stranke demokratske akcije održan je s dvije godine zakašnjenja prije dva dana u Sarajevu. Stranačko rukovodstvo izabrano - ishod, uglavnom, očekivan. A do jučer su se mnoga važna pitanja vezala uz taj događaj. Ponajviše se tražilo opravdanje za odgađanje, po principu - čekamo da se završi Kongres u SDA pa će se i vlast stabilizirati.

Eto, Kongres je okončan, Bakir Izetbegović zasjeo je u fotelju u koju je godinama gledao, ali malo fajde za građane koji mu daju redovnu budžetsku plaću. Sada kada je i to pitanje riješeno, valjda će vlasti čija je SDA okosnica na svim nivoima pogledati u živote običnih građana.

Prije svega SDA konačno mora početi rješavati probleme u Vladi FBiH, koja mjesecima ne funkcionira i nikako da se počne baviti svojim poslom.

Pred SDA je i izazov ispunjavanja stotina izbornih obećanja: zapošljavanja barem dijela više od pola miliona nezaposlenih, kao i rješavanje nezavidnog statusa i položaja desetina hiljada penzionera, demobilisanih boraca i drugih socijalno ugroženih kategorija koje odavno naglas govore da su gladne i da hoće svoja prava.

Hoće li se barem jedno od tih pitanja riješiti nakon dugo očekivanog kongresa?

Slično kao i s vlastima koje su netom formirane, teško. Ali, uvijek je dobro znati na kome je odgovornost i ko će na kraju biti kriv za neuspjeh. Jer, malo je, nažalost, premalo onih koji još nisu izgubili nadu u bolji život u ovoj zemlji, a baš stranka koja je prekjučer birala svoje šefove snosi najveću odgovornost za to. Sada kada su zasjeli i u stranačke i vladajuće fotelje, vrijeme je da počnu ispravljati Drine koje su, uglavnom, zbog njih krive.

Što bi rekao Šemsudin Mehmedović, jedan od jučer poraženih kandidata: Neka nam je Allah na pomoći.   

    

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.