KOLUMNE

Svi smo mi Ajlan

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

4.9.2015

Malo, beživotno tijelo trogodišnjeg dječaka Ajlana Kurdija, čiju su napaćenu, izbjegličku dušicu tek pokupili anđeli smrti nad Mediteranom, nadomak mondenskih ljetovališta turskog mora, preko noći je postalo simbol svijeta u kojem živimo.

Ta bolna slika, koja govori više od sedam milijardi riječi, koliko danas živi ljudi na planeti zemlji, krik je do neba i pad do dna!

Dobro bi bilo, iako nije, kada bi to bilo i posljednje upozorenje moćnicima svijeta da upravo njihovi “humanitarni” metodi, njihova politika i geostrategija trpaju u orahove ljuske dječake i djevojčice koje već godinama guta Sredozemno more.
 
Dok traju politička prepucavanja između njemačke kancelarke Angele Merkel i mađarskog premjera Viktora Orbana, između Slovaka, Makedonaca, Bugara, Srba i drugih, ko treba ili može primiti više izbjeglica, najpoznatije svjetsko more između Bosfora i Gibraltara sada je i najveća “evropska” grobnica sirijske djece, na sramotu cijelog svijeta!
 
“Je suis Aylan Kurdi”! Da, i ja sam Ajlan Kurdi, koji večeras ne spava na svom malom i zasluženom krevetiću negdje u običnim, građanskim kvartovima Evrope i Amerike, kao milioni druge sretne djece. I ja se zbog toga stidim i sasvim lično do iskonske boli patim!
 
I pitam se: može li arapski svijet, taj okean muslimana između Maroka i Saudijske Arabije mirno spavati i sebe nazivati muslimanima nakon što su pustili da tonu brodovi prepuni dječaka poput Ajlana.
 
Neka se zato naša mala Bosna i Hercegovina, bez obzira na to ko u njoj živi, muslimani, kršćani i ostali, svi naši napaćeni Bosanci spreme da barem ublaže ovu antičku tragediju našeg svijeta i prime neke od tih izbjeglica. Jer, svi smo mi Ajlan Kurdi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.