KOLUMNE

Građanska hrabrost

Komentar dana

Erol Avdović

8.9.2015

To što je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) u Sarajevu izjavio da su promjene Dejtonskog sporazuma neophodne, sasvim je prihvatljivo i dobro došlo svima koji žele da Bosna i Hercegovina konačno profunkcionira kao demokratski i ekonomski samoodrživa zemlja.

Radi se o neopravdano zakasnjelim promjenama kako bi i BiH uhvatila korak ka EU, kao njene komšije Crna Gora i Srbija. Jer, upravo je Bosna u nekom moralnom poretku, pa čak i geografskom redoslijedu, odavno trebala biti na čelu te kolone u kojoj su još Albanija i Makedonija.

Zato i vesele poruke iz Vašingtona, gdje se Dejtonski sporazum opravdano drži jednim od najvećih uspjeha američke diplomatije, ali se, očito, ne stavlja ispred ljudskih prava i ekonomskog prosperiteta zemlje u čijem se spasu 1995. učestvovalo: Amerika je doista protiv statusa quo u BiH!

- Mislim da svi shvatamo kako bit Dejtona i nije bila da to bude stalni ustav ili vodilja za ovu zemlju - poručio je Ji u bh. prijestonici.

To je bio i odgovor onima koji bi, u trokutu između Banje Luke, Beograda i Moskve, da Dejton izdignu na nivo političkog fetiša, zloupotrebljavajući ga kad god im zatreba i koliko god im se to dozvoli.

Amerikanci drže otvorena vrata političkim liderima koji se za potrebne promjene u BiH žele boriti sa silama statusa quo do kraja, a ne polovično kao do sada.

- Međunarodna zajednica je tu da pruži podršku reformskim procesima - rekao je Ji, dodajući da će o ustrojstvu BiH odlučivati Bosanci, a ne stranci.

Zapravo, građanska politička hrabrost najbolje je legalno oružje protiv ovog zamrznutog dejtonskog stanja, koje je Bosnu do sada vodilo u propast. Ona bez odgađanja mora proraditi!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.