KOLUMNE

I mi krave za trku imamo

Komentar dana

Edin SKOKIĆ

10.9.2015

Želja Hrvatske da susjedu crkne krava na mliječnom putu ka evropskom tržištu iščezla je odlukom Evropske komisije koja je, napokon, otvorila granice bh. proizvodima.

Odbacivanjem prigovora koji je uložila Hrvatska, Evropska komisija dala je priliku našim mljekarima da se u „evropskim utakmicama“ izbore za svoje mjesto pod suncem.
Sudeći prema njihovim izjavama proteklih dana, oni se uopće ne plaše evropskih izazova, prvenstveno zbog neospornog kvaliteta mlijeka koje se proizvodi u Bosni i Hercegovini. 

Mljekarstvo kao grana poljoprivrede idealna je prilika za otvaranje novih radnih mjesta, ali i za širenje asortimana koji će se plasirati na strana tržišta. 

Jasno je da je odluka Evropske komisije samo prvi korak u omasovljenju mljekarske proizvodnje u našoj zemlji. Evropske zakone i legislative naši su mljekari davno ispunili te je svakom jasno da razloga za hrvatski veto uopće nije bilo. 

Naši su imali dvostruki trijumf. Prvi, probuđena je svijest kod ovdašnjih potrošača, koji su se listom odrekli proizvoda iz zapadnog susjedstva i odlučili se za Made in BiH. A drugi su slavili jučer kada je zagrebački veto odbačen. 

Evo, pokazalo se da u sadašnjoj konstelaciji snaga (1:28 na evropskom tlu), konačno možemo reći: I mi krave za trku imamo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.