KOLUMNE

Kome treba ovakvo Sarajevo

Komentar dana

Seđad Muhić([email protected])

12.9.2015

Cuko na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH! Bila je udarna vijest svih ovdašnjih medija čiji su novinari krajem aprila izvještavali o zvaničnoj posjeti predsjednika Bugarske našoj zemlji. 

Nije se ni zbio, a taj diplomatski događaj pao je u drugi plan. Svi su ga već zaboravili. No, vjerovatno do tada neviđena, fotografija psa kako ponosno maršira pred počasnom gardom Oružanih snaga BiH ostala je upamćena. 

Ta slika psa simbol je današnjeg Sarajeva, zapuštenog grada, prljavih i mračnih ulica, razbacanog smeća… Možda to na ovom mjestu nije ni lijepo reći – Miljacka, rijeka koja bi trebala biti ukras, smrdi. U bh. metropoli građani su kapitulirali, a glavnu riječ vode psi i pacovi!? 

Sarajevo je mračno! Naprimjer, predsjednička palača, kako bi se negdje drugo zvala zgrada kolektivnog šefa naše zemlje, zgrada Narodnog pozorišta ili pak Rektorata nemaju ni rasvjetu. Mrak!

Aktuelna slika glavnog grada, nažalost, simbol je stanja u većini drugih sredina i cijeloj državi, kao i društvu!

Gora može biti samo jedna činjenica. Ljudi koji svakodnevicu provode u neredu s tim su se odavno pomirili. Gdje živimo, kuda šetamo i zašto to trpimo, zapitamo se samo kada vidimo ulice nekog evropskog grada.

Ko je kriv? Političari, naravno. U ovom slučaju lokalni. Kako rade, jučer im je rekao bivši gradonačelnik Tarik Kupusović. Njemu se čini da je Sarajevo urednije izgledalo prije dvadesetak godina. Direktori, načelnici, ministri, zapitajte se!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.