Matematika po Lijanoviću

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ
17.09.2015 06:58

Ured za reviziju institucija Federacije BiH u katastrofalnom izvještaju o trošenju novca u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom 2014. godine konstatirao je niz kršenja zakonskih odredbi.

Između ostalog, utvrđeno je da je tadašnji federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović praktično isplaćivao poticaje vlastitoj firmi, dok, s druge strane, nijednom korisniku pomoći za ugrožene u poplavama nije isplatio ni marku.

Lijanović je tako potvrdio da je sušta suprotnost čovjeka koji se u spotovima svoje Narodne stranke Radom za boljitak voli predstavljati kao ultimativni ljubitelj domaćih proizvoda i veliki patriota. On, ustvari, od svih Bosanaca i Hercegovaca voli jedino sebe. Također, od domaćih proizvoda, očito da je privržen isključivo proizvodima kompanije "Lijanovići". Tako barem kazuju brojke iz revizorskog izvještaja, a njima definitivno treba više vjerovati nego domoljubu Jerku.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da više niko u BiH nije iznenađen dokazima o novim krađama u režiji Lijanovića. Već je bio hapšen zbog kriminala, ali je pušten na slobodu. Da, scenarij viđen mali milion puta.

Ni nakon ovog izvještaja Ureda za reviziju teško da će se nešto promijeniti. Šta bi Lijanović, onda, konačno trebao uraditi da ga smjeste iza rešetaka? Da izađe s vrećom novca iz Centralne banke? Možda bi ga tada zatvorili? Nažalost, očito su veće šanse da Lijanović - postane pošten.

 

NA VRH