KOLUMNE

Nemoralna ponuda

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

19.9.2015

Najave da će Vlada FBiH deficit i dugovanja Zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH rješavati kreditima kod komercijalnih banaka, Vladin sporazum potpisan s penzionerima pretvorile su u nemoralnu ponudu.

U najnovijim poigravanjima penzionerima Vlada FBiH vješto izbjegava rješenje sagledati iz pravog ugla, a sporazum koji će vjerovatno ostati mrtvo slovo na papiru pečati zaduživanjem. Pri tome, ne treba zaboraviti da je glavni generator problema penzionera upravo Vlada.

Kako ova na čijem je čelu Fadil Novalić tako i sve bivše koje su 180 miliona KM od doprinosa za penzijsko osiguranje potrošile za druge namjene, a do danas niko ne zna za koje.

Upravo tada je stvoren deficit u Zavodu koji godinama raste, za šta je opet kriva Vlada FBiH. Prije svega jer nije poduzela ništa, a ima sve zakonske mehanizme da naplati veći dio od milijardu i 350 miliona, koliki je iznos dugovanja firmi Zavodu PIO/MIO.

Jasno je da su za kolektivno sljepilo i gluhoću naspram glavnih uzročnika problema penzionera krive same vlasti, jer su omogućile svojim nesposobnim kadrovima da samo za svoju korist, a na štetu svih drugih, upravljaju institucijama koje bi trebale uvesti reda u naše živote.

Zato Novalićev sporazum i najnoviji način rješavanja problema penzionera od njih još jednom pravi žrtve korumpirane i nesposobne vlasti, a ne građane koji konačno zaslužuju dostojanstven život. U konačnici, kako neko može očekivati da ova Vlada FBiH riješi bilo kakav problem kada je i sama sebi problem.

 

 

 

 

 

.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.