KOLUMNE

Bošnjaci - gdje ste vi?

Komentar dana

Faruk VELE

28.9.2015

Kada smo, prije nepunih godinu, na ovom mjestu pisali o tome da će Bošnjaci uskoro moći svjedočiti spaljivanju svih svojih iluzija i raspletu davno izgubljenih bitaka, bilo je i onih koji su odbijali prihvatiti ove gorke istine.

Danas, kada je zemlja još dalje od EU, a ni Unija, okupirana svojim problemima, nema baš nikakve namjere da brine o nama; dok nam se ekonomija valja u blatu, pa ni firme nemaju novca da vraćaju milijarde uzetih kredita, u regiji rastu tenzije, a RS otvoreno testira lansiranje referenduma, Bošnjaci su izgleda, napokon, smogli snage da se za zajedničkim stolom zapitaju: “Gdje smo to mi?”

Gdje su, zaista, Bošnjaci u vrijeme geostrateških preslagivanja u svijetu, vremenu jačanja fašistoidnih matrica u Evropi, dok rijeke izbjeglica s Bliskog istoka stvaraju nezabilježen fenomen seobe naroda, a ni Evropi, znakovito, ne smetaju baš Orbanove metode i visoki zidovi kao relikti mračne prošlosti! Šta onda može biti budućnost i jednog malog balkanskog naroda u novim “olovnim vremenima”?

U takvim okolnostima nije ni čudno što su bošnjački intelektualci i institucije, kao i brojni građani, pozdravili bajramski susret lidera SDA i SBB-a, dvije vodeće bošnjačke političke stranke, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.  

Dvojica lidera, s ukupno 60 posto bošnjačkih glasova, pokazali su da, svjesni historijskih izazova, jesu spremni raditi za interese stabiliziranja države te, kako je apelirao i reis Kavazović, zajednički razviti i ponijeti bošnjački bajrak. Svjesni su da to niko, nego upravo oni, neće moći učiniti. Jer baš nikog osim nas samih nije briga ni za ovu državu, a posebno za Bošnjake.

Izetbegović i Radončić, uprkos onima koji će i dalje htjeti da mute vodu, pokazali su da mogu odgovoriti na čuvenu poruku rahmetli Alije Isakovića s Bošnjačkog sabora 1993. da "svaka naša podjela jeste protivna interesima svih naroda u BiH", ali i prekinuti zlu kob bošnjačkih političkih prvaka, koja traje od Husein-bega Gradaščevića i Ali-paše Rizvanbegovića naovamo, u čijim je nesporazumima gubila Bosna, a i oni sami.

Oči u oči s grubom stvarnošću, kako reče rahmetli Isaković, (i) danas smo ovdje kao na Sudnjem danu, s razlikom što račun polažemo sebi i onima koji će nas naslijediti - ujedinjeni surovim povijesnim prelamanjem.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.