KOLUMNE

Redukcije na Marsu

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ ([email protected])

29.9.2015

Većina svjetskih medija jučer je, gotovo u stanju euforije, prenijela objavu američke NASA-e da je na Marsu otkrivena voda u tečnom stanju. Na tu lijepu vijest redale su se optimistične najave naučnika i konstatacije da to epohalno otkriće navodi i na zaključak da na Crvenoj planeti, vjerovatno, postoji i neki oblik života.

Elem, radosti nema kraja, od naučne zajednice do običnih stanovnika Zemlje svi pričaju samo o vodi na Marsu. Jedino su stanovnici Kantona Sarajevo - ljubomorni. 

Za razliku od daleke planete, NASA-ini stručnjaci u sarajevskim vodovodnim cijevima, tokom famoznog termina od ponoći do pet ujutro, ne bi pronašli ni kap vode. Mogli bi dovući silne robote tipa "Curiosity" i ostalu aparaturu, ali njihova misija u glavnom gradu BiH unaprijed bi bila osuđena na propast. Kada bi pomnije tragali, otkrili bi i da misteriozna nestašica vode u Sarajevu nema veze ni s kakvim prirodnim procesima već isključivo s ljudskim faktorom, i to onim u Vladi KS i "Vodovodu i kanalizaciji".

Zahvaljujući tim našim "stručnjacima" iz javnog preduzeća i kantonalnim vlastima, Sarajlije, za razliku od Marsovaca, već mjesecima nemaju vode u sitnim satima. Što je najgore, u "Vodovodu" i Vladi KS uporno sliježu ramenima i tvrde da ne mogu utjecati na redukcije?! Pa dobro, ko može?! 

Tragikomično zvuči i obrazloženje da je vodovodna mreža u KS dotrajala i da je treba obnoviti. Šta se, onda, čeka? Odnosno, šta se čekalo posljednjih 20 godina, jer "stručnjaci" ističu da je već tada postalo jasno da je mreža u očajnom stanju. Plaće i naknade su se redovno dijelile u Vladi KS i "Vodovodu", ali za to nije bilo novca? Divno.  

Da, bilo bi lijepo riješiti se tih nesposobnjakovića i parazita, koji su nam uskratili civilizacijsko pravo na vodu, poslati ih negdje daleko. Recimo, na Mars. Neka njima onda uvode redukcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.