KOLUMNE

Dobrodošli detant

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

30.9.2015

Kada anđeli ne rade dobro svoj posao spašavajući čovječanstvo, onda se demoni pomame. Na to je, svojim riječima, na startu 70. godišnje sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda upozorio Ban Ki-mun. Rekli su to i mnogi drugi, izražavajući nadu da će kolektivna svijest pobijediti moguću katastrofu.

Neodgovorno je graditi nove ograde ili zidove, upozorio je čelnik UN-a, insistirajući da nema vojne solucije za tekuće ratove koji proizvode rijeke izbjeglica.

Naša se kataklizma danas, i bez trećeg svjetskog rata, radi čijeg je sprečavanja UN osnovan 1945. godine, mjeri s više od 60 miliona ljudi van svojih domova, mahom ratnih izbjeglica! Vrijeme je da se svijet počne baviti uzrocima, a ne samo posljedicama ove velike i tragične krize.

Zato je susret Obame i Putina u UN-u dobrodošli detant. On budi nadu da će se približiti stavovi u pokušaju da se okonča rat u Siriji te da će borba protiv nasilnog ekstremizma postati efikasnija i stvarna.

U pravu je predsjednik Obama, koji daje prednost diplomatiji gdje god može. Svijet je suviše povezan da bi se u 21. stoljeću vraćalo na stare metode, koje daju prednost “argumentu” sile, a ne obrnuto.

Ona stara Reganova strategija o Hladnom ratu po kojoj “mi pobjeđujemo, a oni gube”, ili Trumanova da Zapad “mora naučiti lekciju”, ranije Ruse, a danas Kineze, Irance… više ne ogovara stvarnosti. Novi politički realizam, o kojem govori Obama, nalaže i nove globalne kompromise. Jer, kompromis nije znak slabosti, ispravno tvrdi ovaj američki predsjednik. To je mantra snage i trebao bi postati paradigma novog svijeta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.