KOLUMNE

Nemarna vlast

Miralem AŠČIĆ([email protected])

4.10.2015

Vlast u BiH ponovo je zakazala oglušivši se na apel čelnika Jevrejske zajednice u BiH da se pomogne manifestaciji povodom 450 godina od dolaska Jevreja u BiH. Pojedinci koji sada zauzimaju odgovorne pozicije pokazali su svu svoju indolentnost, bezobrazluk i bezosjećajnost, ne samo prema pripadnicima jedne vjerske zajednice nego prema svima u BiH.

Jer, ignoriranje ovako bitne godišnjice jeste ignoriranja svega onoga što je Jevrejska zajednica BiH učinila za ovu državu, ponižavanje uloge koju su bosanski Jevreji odigrali u najtežim trenucima. 

Opstanak Sefarda u BiH tolike godine značajna je činjenica, a manifestacija kojom se to obilježava trebala bi zanimati cijelu BiH, a ne samo Jevreje. No, očito je da to vlast u BiH ne želi i neće da vidi, osokoljena privatnim interesima i trošeći novac građana na mnoge nevažne i besmislene stvari.

Ona vlast koja zanemaruje ulogu državotvornih manjina pokazuje ustvari očito neznanje i potcjenjuje jubilej koji bi morao biti utkan u dio bh. identiteta i značajan dio bh. državnosti.

Ali, vlasti  silne novce već godinama bacaju na raznorazne ceremonije upitne vrijednosti, koride, derneke i cajke, što je samo odraz slike ljudi koji je vode i predstavljaju.

Kako reče predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, „Jevreji su jedan etalon zajedništva u državi“. No, taj etalon za mnoge predstavnike bh. vlasti očito ne postoji, što je sramotno.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.