KOLUMNE

Zbogom, oružje

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

5.11.2015

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel, u kojoj je prije nekoliko dana izrazila bojazan da bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu, zaledila je mnoga srca. 

Naročito ona građana u zemljama bivše Jugoslavije koja još krvare zbog rana iz posljednjeg rata, koje su zaboljele još više na samu pomisao o novim ubijanjima na ovim prostorima. 

Iako je u posljednje vrijeme situacija u zemljama od Vardara do Triglava, a i od Đerdapa pa do Jadrana, u jednoj uzavrela, u drugoj napeta, u trećoj zabrinjavajuća iz različitih razloga i uzrokovanih različitim faktorima, sve glasnija priča o zveckanju oružjem još jednom je sve podsjetila na značaj mira i stabilnosti. 

Nasreću, riječi kancelarke Merkel, kao najutjecajnije evropske političarke, brzo su izazvale odgovore iz Hrvatske i Srbije, čija je uloga u očuvanju stabilnosti ne samo na ovom nego i na širem području izuzetno značajna. 

Stoga treba pozdraviti ohrabrujuće riječi Zorana Milanovića, hrvatskog premijera, koji je Merkel brzo poručio da rata ovdje neće biti. Također, treba pozdraviti pacifističke stavove i opredijeljenost za očuvanje stabilnosti regiona kojima je na procjene njemačke kancelarke reagirao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

S posebnim su olakšanjem ove riječi političkih lidera susjednih zemalja dočekane u BiH, gdje je u posljednjem ratu ubijeno najviše ljudi, a počinjen je i genocid. Zato poruke iz kojih se iščitava da je okončanjem rata prije 20 godina rečeno i zbogom oružju, baš kako je svojevremeno kazao junak Hemingvejevog djela, svakako jesu ohrabrujuće i umirujuće. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.