KOLUMNE

Divlji zapad

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

7.11.2015

Pedesetšestogodišnjeg Kemu Bašića s Ilidže, veterana Armije RBiH, u četvrtak prije podne mecima iz automatskog oružja usmrtili su razbojnici koji su nekoliko minuta ranije opljačkali poslovnicu "Raiffeisen banke" na Ilidži.   

Nesretni Bašić pogođen je dok se vozio biciklom jednom od ilidžanskih aleja, kojom su tutnjali obijesni kriminalci sa svojim plijenom, pucajući na policiju i zaštitare koji su krenuli u potragu za njima.   

Samo nekoliko dana ranije na sarajevskim ulicama se usred dana, kao u akcionim filmovima, razmjenjivala baražna vatra iz vozila u prolazu, a sam prizor ledio je krv u žilama prolaznika, koji su, eto, imali više sreće od prekjučer ubijenog Keme. 

Nema dana kad u glavnom gradu ne zuje meci pored glava njegovih žitelja i samo je pitanje ko će i kada stradati bilo na biciklu, u šetnji s djetetom, ili ispijajući kafu pred nekim od kafića. 

Strah koji se opravdano uvukao u srca građana pokušali su svojom neuvjerljivom  besjedom i samohvalom razbiti prvi ljudi Federalnog MUP-a, s ministrom i direktorom policije na čelu, ubjeđujući narod da u Sarajevu i diljem FBiH sigurnosna situacija nikad nije bila bolja. Da rođenim ušima nismo slušali šta govore, rekli bismo da to izmišljaju „nedobronamjerni mediji“.

Ne mogu se za divljanje kriminalaca po Sarajevu kriviti policajci, koji su u obavljanju svojih poslova, jednako kao i građani, svakodnevno izloženi njihovoj obijesti. Razbojnici, ubice, kradljivci od svake ruke, jednostavno su se osilili, i to ne bez razloga.  

Svi oni računaju na situaciju da će se, i kad budu uhvaćeni, pa i osuđeni za djela koja su počinili, naći neki policijski „baba“ ili tužilac koji će im, za njima potrebnu laž, halaliti i ubistva, i krađe, i lopovluke, i zatvore...  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.