KOLUMNE

Rusija i veto

Komentar dana

Amil DUČIĆ

8.11.2015

Predstojeće zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a u utorak, na kojem će biti održana rasprava o BiH, pokazat će u kojoj je mjeri Rusija spremna s daljnjom demonstracijom sile na Balkanu.

Prema najavama iz Vijeća sigurnosti, a koje je za "Avaz" potvrdio i britanski ambasador u UN-u Metju Rajkroft (Matthew Rycroft), Rusija je spremna ići i korak dalje od prošle godine te vetom blokirati donošenje odluke o produženju mandata misije EUFOR-a u našoj državi.

Prošle godine je, naime, Rusija bila suzdržana od glasanja te je mandat EUFOR-a većinom glasova produžen. Stavljanjem veta na ovu odluku Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, sada može u potpunosti blokirati ostanak EUFOR-a u našoj zemlji.

Učini li to, nesumnjivo će pokazati nastavak agresivne i antizapadne politike koju već duže provodi kada je u pitanju BiH. Treba, naime, podsjetiti da je ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a u julu blokirao donošenje rezolucije o Srebrenici.

Sve što je kasnije uslijedilo od Rusije, išlo je u pravcu njene ekspanzionističke politike te pokazivanja zuba Zapadu, a prvenstveno EU. To se, prije svega, odnosi na rusku podršku antizapadnim snagama u Crnoj Gori, spremnim da spriječe ulazak ove naše susjedne države u NATO, kao i na najavu sklapanja sporazuma o naoružanju sa Srbijom.

Uzme li se sve nabrojano u obzir, onda i ne čudi najava ruskog veta na novi mandat EUFOR-a u našoj državi.

I ovo, naime, ide u prilog izjavama brojnih analitičara koji tvrde da se ruski predsjednik Vladimir Putin ovakvom vrstom šahovske igre nesumnjivo želi nametnuti kao najmoćniji svjetski igrač. Pri tome se Putin ne libi proizvesti još jedan model Ukrajine - i to na Balkanu!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.