KOLUMNE

Stabilna Hrvatska

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

10.11.2015

Izbori u Hrvatskoj su završeni. Relativnog pobjednika nema. Koalicije okupljene oko HDZ-a i SDP-a osvojile su, prema do sada prebrojanim glasovima, identičan broj mandata u Saboru. Ko će formirati vlast, zavisit će od iznenađenja izbora - koalicije „Most“, bez koje, već sada je jasno, neće biti moguće formirati vlast.

Možda i važnije od toga ko će činiti vlast u Hrvatskoj je da to bude stabilna vlada, koja bi, nesumnjivo, donijela relaksaciju odnosa u regionu.

Činjenica je, naime, da je predizborna kampanja u Hrvatskoj u određenoj mjeri utjecala i na pogoršanje odnosa ove zemlje sa susjedima, prvenstveno sa Srbijom i BiH.

Još aktuelna vlada sa Zoranom Milanovićem na čelu neuobičajeno oštro reagirala je u pojedinim slučajevima, kao što je bilo ulaganje veta na izvoz mlijeka iz BiH u Evropsku uniju ili, pak, prepucavanje sa Srbijom zbog povećanog priliva migranata iz ove zemlje u Hrvatsku. Nesumnjivo je u oštrim izjavama bilo i predizbornih motiva, odnosno namjere da se prikupi koji glas više.

Možda će se neki, vodeći se onom „nek' komšiji crkne krava“, naslađivati činjenicom da bi se formiranje vlasti u Hrvatskoj moglo otegnuti, baš kao što se to nama dešava nakon skoro svakih izbora. Međutim, realnost je takva da nikome, pa ni BiH ne ide u prilog eventualna paraliza vlasti i politička kriza u Hrvatskoj.

Radi se o jednom od naših najvažnijih komšija, koji će umnogome utjecati na evropski put BiH. Istovremeno, blokada vlasti dovela bi u pitanje i rješavanje otvorenih pitanja BiH i Hrvatske, poput tradicionalne trgovine, imovine, granice...  

Zbog toga bismo svi trebali navijati da Hrvatska što prije dobije stabilnu vladu, s dobrosusjedskim namjerama, da bi se zemlje regiona, umjesto političkog prepucavanja ili zveckanja oružjem, mogle okrenuti ekonomskoj i političkoj saradnji. Od toga bismo svi imali koristi.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.