KOLUMNE

Američki prijatelji

Komentar dana

Autor:Erol Avdović

13.11.2015

Sve ove jasne i precizne poruke o budućnosti BiH koje su se proteklih dana čule u povodu 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, dokazuju samo jedno: Bez obzira na to što je objektivno nema u vrhu agende (na listi prioriteta), Bosna ne prestaje okupirati pažnju naših američkih prijatelja! Bilo da se o BiH govori u zvaničnim, akademskim krugovima ili u onima koji utječu na donošenje važnih odluka, očito bosansko pitanje ostaje vrhunsko moralno pitanje. I na tome se mora ustrajati.

Nema sumnje, i ono što je cijeloj BiH, Balkanu i “svijetu kakav jeste” u intervjuu za “Avaz” poručila poznata američka spisateljica Kati Marton, ističući da američke obaveze nisu završene te da za Vašington predstoji dodatni angažman u vezi s tim, čista su esencija onoga što nas još čeka.

Baš kao što je pred kraj života govorio i njen preminuli suprug Ričard Holbruk (Richard Holbrooke), BiH ne smije ostati zarobljena u luđačku košulju u koju su je gurnule ponajprije nacionalne vrhuške, koje Dejton predugo koriste kao alibi za svoje sebične ekonomske interese.

Uostalom, njegovi tvorci Dejtonski sporazum su zamislili prvenstveno kao mirovni dogovor, a ne „zemaljski ustav”. Dejton nije niti smije biti trajno rješenje za BiH. A bh. lideri, kao što dio njih već jeste, moraju preuzeti inicijativu za evropsku modernizaciju zemlje.

Bit će, dakle, još kompromisa i potrebnog odricanja, ali ne i odstupanja od BiH, kao evropski važne i inkluzivne, a ne nacionalno ekskluzivne ili podijeljene zemlje. A kada američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ponovo, krajem mjeseca, posjeti region, bit će prilike da se sve to jasno reafirmira, upravo i zbog BiH.

Izvjesno je očekivati novo dejtonsko ubrzanje: od traženog ulaska prvo u čekaonicu NATO-a, pa do ažuriranog puta ka EU, ali i u bespoštednoj borbi protiv korupcije! U tome će svi Bosanci sigurno imati važnu i nezamjenjivu pomoć američkih prijatelja, bez obzira na to kako se taj ukupni proces bude zvao - “Dejton dva”, “Dejton plus” ili drugačije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.