KOLUMNE

Svijet više nije isti

Komentar dana

Goran MRKIĆ([email protected])

14.11.2015

Svijet jutros više nije onaj isti svijet od jučer. Serija terorističkih napada koja je noćas potresla Pariz događaj je bez presedana na evropskom tlu, a njegove posljedice svi mi ćemo osjećati u narednim godinama i decenijama. Kao što se svijet drastič no promijenio nakon napada od 11. septembra 2001., tako će se, bez sumnje, promijeniti i nakon ovih napada. Evropa će
morati drastično povećati mjere sigurnosti mnogo snažnije pristupiti borbi protiv terorizma.

Svijet će se morati ujediniti u borbi protiv zla, jer je to jedino rješenje da ono bude pobijeđeno. Svi raspoloživi resursi demokratskih zemalja bit će angažirani na borbi protiv radikalizma.

Teroristi postaju sve okrutniji u svojim namjerama da unesu strah među ljude, da pokidaju veze među njima, te da unište zapadne vrijednosti slobode i demokratije.

Sve države i svi ljudi, bez obzira na vjeru ili naciju, moraju se uključiti u odbranu od ovog zla. Vojska, policija i obavještajne agencije radit će svoj posao na sprečavanju novih napada, ali društva u cjelini moraju se aktivnije uključiti u tu borbu.

Mora se više uraditi na sprečavanju radikalizacije mladih ljudi koji postaju topovsko meso i pristaju da poginu ili ubiju za nečije sulude ideje. Obrazovni sistemi, vjerske zajednice, nevladine organizacije, lokalne zajednice... moraju raditi više na edukaciji ljudi, naročito mladih, kako bi se spriječilo da oni budu zavedeniovim bolesnim idejama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.