KOLUMNE

Žrtve bezumlja

Komentar dana

Autor:Faruk VELE ([email protected])

19.11.2015

Ono od čega smo strepili ovih dana, izražavajući žalost za žrtvama gnusnog terorističkog napada u Parizu, ali i svim ostalim žrtvama bezumlja u svijetu, dogodilo se, nažalost, i kod nas. Smrt je prošetala i glavnim gradom BiH.

Iako su državni, policijski i pravosudni zvaničnici bili jasni da ne mogu potvrditi da se u Rajlovcu desio teroristički napad (u međuvremenu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da bi slučaj mogao ići i u tom pravcu), činjenica da su tamo ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH te da je potom pucano i na autobus gradskog prijevoza u kojem su ranjene još tri osobe, izazvala je sinoć veliki strah u Sarajevu, ali i diljem naše domovine.

Jedno je jasno, pucanj na pripadnike OSBiH je pucanj u državu, i ovaj slučaj tako treba tretirati.

Psihoza straha koju ovih dana vidimo i na ulicama Pariza, ali i diljem Evrope, zakucala je, nažalost, i na naša vrata. No, panika u ovakvim situacijama nije opcija. Građani moraju sačuvati smirenost.

Za bilo kakve šire ocjene uzroka i posljedica strašnog događaja bit će potrebno sagledati cijeli slučaj te hladne glavne donijeti zaključke. Ono što je našoj ožalošćenoj domovini u ovom trenutku potrebno jeste zajedništvo te da se brzo i efikasno djeluje.

Građani Sarajeva i BiH već su duže vrijeme, a pogotovo od početka novembra, suočeni s brojnim kriminalnim slučajevima koji unose nesigurnost i zebnju.

Nužno je da naša država i sve njene institucije djeluju na tome da se poljuljana sigurnost vrati i da građani, ionako traumatizirani godinama agresije i poratnog života, ponovo mogu lijegati u postelju bez straha. Zato će nam biti potrebno dosta mudrosti i odgovornosti. Ali i odlučnost da po svaku cijenu očuvamo svoje vrijednosti, slobodu i stabilnost u državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.