KOLUMNE

Mafijo, nećeš uspjeti!

Komentar dana

Autor:Faruk VELE ([email protected])

26.1.2016

Nisam ni slutio koliko sam bio u pravu kada sam baš u jučerašnjem broju "Dnevnog avaza" objavio analizu kojom smo nedvosmisleno dokazali da se u ovoj zemlji priprema tihi državni udar i da postoje otrgnuti centri moći, uključujući i pojedince u vladajućoj SDA, s pipcima u pravosuđu, policiji, (para)obavještajnom sektoru, medijima i drugim strukturama, koji su spremni učiniti sve, pa i montaže, brutalne progone i pakovanja nevinim ljudima samo da bi sačuvali svoje pozicije i moć unutar nekoliko familija u ovoj zemlji!

Samo jedan cilj

Istovremeno su igrali na dva kolosijeka. Najprije su brutalnim policijskim upadom specijalaca s dugim cijevima u redakciju "Dnevnog avaza", saslušanjima pojedinih urednika, pretresima dijela prostorija i izuzimanjem nekih predmeta nastojali ušutkati ovaj list.

Htjeli su da prestraše i rastjeraju novinare i urednike kako ovi ne bi razotkrili montaže koje u svojoj suštini imaju za cilj destabilizaciju bošnjačkog političkog faktora i cijele BiH samo da bi se sačuvale pozicije i moć unutar nekoliko familija u ovoj zemlji! Hoće li stati, pokazat će naredni dani.

Nekako istovremeno uhapšen je i lider SBB-a Fahrudin Radončić kao nosilac ideja evropske, sekularne i multietničke BiH, koji se raznim čamparama, sarajlićima i drugima zamjerio govoreći im da neće uspjeti instalirati fildžan-državu, vladavinu nekoliko porodica, državu koju će krčmiti za svoj džep i u kojoj će se hapsiti i brutalno progoniti svi koji ne govore i ne rade ono što žele oni u vrhovima vlasti, uključujući i pojedince iz SDA, koji su bili u panici da će ih se jednog dana pitati za njihova nedjela.

Fahrudin Radončić je nevin, brutalna žrtva montaže i progona!

To je jasno od prvog dana i onima koji su mu tako brutalno montirali, od izmišljanja navodnog naručivanja ubistva Bakira Hadžiomerovića, preko laži da je naređivao Zijadu Turkoviću (čovjeku s iskaznicom AID-a) da ubija, a kada je sve to palo, uslijedila je podvala o ubistvu Ramiza Delalića Ćele i na koncu optužbe za pritiske na pravosuđe. I sve samo s jednim ciljem, da bi se eliminirao politički neprijatelj! O tome su jučer jasno govorili funkcioneri SBB-a, ali i pojedini ugledni advokati.

Jer, kako drugačije nego montažom nazvati činjenicu da iz KPZ-a Zenica lideru SBB-a hapšenjem najprije prijeti mafijaš Zijad Turković, koji izdržava 40-godišnju kaznu, da to isto ponavlja šef Kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić, koji danima po Sarajevu govori o Radončićevom hapšenju, da hapšenje najavljuju neki mediji, dok drugi brže-bolje objavljuju navodne dokaze protiv Radončića?! Zar stvarno mislite da je to slučajno?!

Previše smo mi u bh. javnosti vidjeli "velikih akcija" koje su završavale oslobađajućim presudama da bismo vjerovali da se u ovom slučaju može govoriti o neovisnom pravosuđu, a ne upotrebi politički navođenih tužilaca. Potvrđuje to i Nikolas Hil (Nicholas Hill), bivši zamjenik američke ambasadorice, koji na odlasku izjavi da se za glavnog tužioca BiH (Goran Salihović) "uvelike smatra da je pod ozbiljnim utjecajem političkih snaga" te da „u Tužilaštvu radi previše slijepih poslušnika SDA"!!!

Bošnjačka koalicija

Da budemo jasni, ovdje je riječ o progonu čovjeka koji je bio i ostao trn u oku državne mafije i zato ga se toliko boje! Uostalom, sudbinu sličnu Radončićevoj doživjeli su Mirko Šarović, Dragan Čović, Mladen Ivanić...

No, ovo nije atak na Radončića. Prije ili kasnije istina će doći na vidjelo. Ovo je montaža državi BiH i pokušaj uništavanja njene posljednje šanse da krene evropskim putem. Da ponovim, bez jakog bošnjačkog političkog faktora nema stabilnosti BiH, bez stabilne BiH nema Bošnjaka. Oni koji rade protiv toga, rade i protiv države i Bošnjaka. Uprkos ogromnoj silini pritisaka da se ona razvali, jaka bošnjačka koalicija, koja se najprije našla na udaru iz Srbije, mora opstati! Mora uinat onima koji žele razvaliti ovu državu.

Ovo je prilika i lideru SDA i bošnjačkom članu Predsjedništvu BiH Bakiru Izetbegoviću da pokaže je li govorio istinu, je li dosljedan vizijama velike koalicije ili će pokleknuti pred onima koji će sutra i na njega još žešće udariti!

Kako god, novinare i urednike "Dnevnog avaza" neće prestrašiti. Ovaj list bit će svjetionik borbe za slobodnu, demokratsku, nezavisnu i sekularnu BiH.

I, zapamtite, neće nas ušutkati!

P. S. Velika hvala našim brojnim kolegama, stotinama njih, koji su jučer dali podršku "Dnevnom avazu", a protiv policijske torture. Hvala Borki, Ljiljani, Amiru, Vanji, Orhanu, Velimiru... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.