KOLUMNE

Giljotina za Radončića

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

27.1.2016

Malo ko se od onih starijih Bošnjaka ne sjeća vremena kada je osamdesetih godina Udba po BiH lovila nepodobne muslimane, privodila ih i trpala u zatvore. U Zvorniku, jedno jutro, u zgradi MUP-a osvanulo je desetak starijih Bošnjaka s Kula Grada i iz Diviča, isprepadanih pretresima njihovih kuća koji su se dogodili noć ranije. Osim po neki Kur'an, „Glasnik“, „Preporod“, nešto tespiha, sedžada za klanjanje i pokoja šamija, tokom pretresa nije pronađen nijedan drugi „inkriminirajući dokaz“, što je bilo nedovoljno za njihovo slanje u zatvor. 

No, legitimiranjem, odnosno „detaljnom provjerom identiteta“, utvrđeno je da je ovim hudim dedama istekao rok važenja ličnih karata te su ekspresno, po tom i tom članu zakona, poslani sudiji za prekršaje, koji im je odmah odrezao po dva mjeseca zatvora. Svi su odležali! 

Ništa tako vjerno kao ovi događaji ne podsjeća na jučerašnje ponašanje Tužilaštva BiH u slučaju Fahrudina Radončića. Vidjevši da im isfabricirani dokazi protiv Radončića nemaju ama baš nikakvu snagu, za vrijeme koliko ga je SIPA prevozila od svog sjedišta do zgrade Tužilaštva BiH, tužioci su mu nakalemili novo „inkriminirajuće djelo“, u kojem stoji da je Radončić doprinio postavljanju bh. ambasadorice u Sloveniji. Dobro ste pročitali, nije mu istekla lična karta, već je kao član vladajuće koalicije dao samo saglasnost za imenovanje ambasadora! Tek treba da čujemo po kom zakonom je to zabranjeno!

Nema nikakve razlike između onih koji su osamdesetih ljude trpali u zatvor nizašto i onih koji to čine ovih dana. I prije i sada o tome je odlučivao neki komitet, s tom razlikom što su današnje komitetlije, organizirane u neformalne centre moći, i kao takve, a  zarad svoje bolesne pohlepe, osim na ljude, kidisale i na državu. 

Kako drukčije tumačiti pokušaj pojedinih komitetlija iz SDA, raspoređenih u institucijama vlasti i pravosuđa, čiji imovinsko stanje, imena, pa čak i nadimci, više nisu nikakva tajna, nego da je njihovo organiziranje na konstrukciji optužbi protiv Radončića, pokušaj da se razvali koalicija SDA - SBB i destabilizira BiH te  napravi ambijent u kojem će oni nastavi krasti, otimati, pljačkati... A one koji im se na tom putu ispriječe, kako je to učinio Radončić, shodno uigranoj praksi, goniti u zatvor ili na mezarje.  

Vrijeme je da se prebrojimo, odnosno javno kažemo čijih ruku je djelo giljotina kojom se montiranim političkim procesima krenulo na destabilizaciju BiH, ali i na bošnjačko jedinstvo u njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.