KOLUMNE

Bitka za državu

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

28.1.2016

Snažna i važna poruka odaslana je nakon jučerašnjeg sastanka stranačkih delegacija SBB - SDA kada je javnosti saopćeno da ove stranke ostaju čvrsto u koaliciji kojoj nema alternative. Uz jasno suočenje i jednih i drugih s istinom da je hapšenjem lidera SBB-a Fahrudina Radončića zadat težak udarac koji prijeti da nanese štetu svim pozitivnim pokrenutim procesima, potvrđeno je ono što je Radončić govorio od samog početka, kada ušao u koaliciju sa SDA. 

Da je ona napravljena radi građana, a ne radi partijskih lidera ili stranaka. Upravo taj opstanak koalicije dok je Radončić žrtva montiranog procesa, krunski je dokaz da je njegov isključivi motiv za ulazak u vlast bio dobrobit građana i stabilizacija političkih prilika zarad napretka države, a ne ličnih interesa.  

Ako se ima u vidu da SBB, što je ranije potvrđeno i iz SDA, nije uvjetovao ni vodio nikakve borbe za fotelje, te odluka da i nakon hapšenja, ranije članova i kandidata SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, a potom i Radončića, ostaju u snažnoj probosanskoj i probošnjačkoj koaliciji, onda je sasvim jasno da su u pitanju viši interesi i jasna ideja o očuvanju države koja prolazi kroz težak period odbrane i ozdravljenja. 

Jer, pitanje je bi li ova država i njeni građani mogli preživjeti bilo kakav novi raspad vlasti, blokade, političke trgovine kakve smo gledali prije nego što su stranke koje okupljaju natpolovičnu većinu bošnjačkih glasača, zajedno s legitimnim predstavnicima Hrvata, stavile Federaciju na noge. Baš kao što je to urađeno i Vašingtonskim sporazumom u najtežim danima odbrane BiH. 

U prilog tome idu i poruke zvaničnika obje stranke da će snažno nastaviti raditi na započetim reformskim procesima koji su u kratkom vremenu već pokazali rezultate. 

A borba protiv montiranih procesa, kakav je onaj protiv Radončića, neizbježan je dio te Reformske agende, koja očito utjeruje strah u kosti pojedincima. 

Nedvojbeno je da će se opstankom i jačanjem koalicije SDA - SBB, kukolj u žitu oličen u destruktivnim i retrogradnim klanovima sam ogoliti i ukazati, što se na izvjestan način i događa. A onda će one prosperitetne snage još većim intenzitetom moći povesti zemlju naprijed. Jer, mafija može napasti državu, ali država nikada nije izgubila rat protiv mafije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.