KOLUMNE

Svjetlo jače od mraka

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

1.2.2016

Ima situacija koje posljedicama koje izazovu toliko apstrahiraju i razloge i uzroke i povode svog događanja da u jednom trenutku postanu potpuno drugačije. Takav događaj je, bez ikakve sumnje, hapšenje Fahrudina Radončića, lidera SBB-a. Sve poznato i malo toga nepoznatog o ovom slučaju govori u prilog tvrdnji da ovaj proces može biti okarakteriziran kako god, samo ne kao čist.

Osim toga, ko god da je birao trenutak, odabrao ga je tako da za neke nije moglo biti bolje, a za druge gore vrijeme: bolje za protivnike bošnjačkog nacionalnog jedinstva koji ga žele uništiti, a gore za politički i nacionalno svjesne Bošnjake koji su se obradovali zbog formiranja jedinstvenog nacionalnog fronta.

Bošnjaci, ali i mnogi drugi u formiranju koalicije dvije najutjecajnije bošnjačke stranke sa zajednički fascinantnim izbornim rezultatom nazrijeli su, poslije 20 godina tame, svjetlo na kraju tunela. Hapšenjem lidera SBB-a i to svjetlo neko je pokušao smanjiti, ali bezuspješno!

Tome u prilog govori i značajna činjenica da, osim u nekim zlonamjernim krugovima, vijest o zadržavanju Radončića izvan političkog i javnog života najmanje mjesec nije dočekana kako bi trebalo biti da je zaista riječ o jednom od pravih kršitelja zakona.

Pojedine tvrdnje da se činom pritvaranja Radončića pokazuje da u BiH nema nedodirljivih naprosto vrijeđaju inteligenciju! Sama činjenica da za 20 godina, primjerice, nije uhapšen, procesuiran i osuđen niti jedan značajniji učesnik u masovnoj pljački koja se još naziva privatizacijom ne samo da opovrgava tu tvrdnju nego i nju i njene autore i zagovornike izvrgava ruglu.

Našom zemljom šeću se stotine nikada privedenih ratnih zločinaca, šeću se stotine presuđenih kriminalaca za najteža krivična djela, svakodnevno se čine nedjela za koja nikada niko ne bude ni priveden, a kamoli uhapšen, iz naših zatvora su bježali i u njih se nikada nisu vratile serijske ubice, iz zemlje su uspješno bježali izdajnici, ozbiljni kriminalci, veletrgovci drogama, teroristi kojima je dokazana namjera da ubiju stotine građana, brane se sa slobode, isplaćuju se odštete optuženima, ali neosuđenim ubicama i lopovima... i istovremeno se priča o pravnoj i svakoj drugoj sigurnosti u zemlji!?

Isto tako, ovim politički montiranim šouom u drugi plan potisnute su neke druge ozbiljne afere koje su do sada drmale i medijsku i političku scenu i javnost u BiH. Također, neko se ponadao da će se Radončićevim hapšenjem "pokriti" amnestiranje svih onih koji su ogromnu većinu stanovnika ove zemlje gurnuli u bijedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.