KOLUMNE

Dokaz montaže

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

3.2.2016

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija potvrdio je za naš list  da su objavom u medijima, prije ročišta, transkripata dijela prisluškivanih razgovora iz procesa lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, narušena njegova ustavom zagarantovana prava te da bi  podhitno trebalo provesti istragu o tom pitanju!

Privatni razgovori Fahrudina Radončića koje je u vrijeme dok je prisluškivan vodio sa saradnicima, prijateljima, poznanicima, kako je poznato, našli su se na određenim sarajevskim portalima prije nego što ih je, kako to zakon nalaže, sud verifikovao.  

Da se tako nešto, naprimjer, dogodilo nekom ozbiljnom sudu u svijetu, svi oni koji su sa transkriptima imali dodira, počev od tužilaca i sudija, do tehničkih operatera isti dan bi svoje odore morali okačiti na čiviluk i čekati da se utvrdi njihova odgovornost u tom slučaju. Kako se to radi, najbolje je pokazao Tribunal u Hagu u kome se, zbog odavanja službenih informacija, sudilo i presudilo u nekoliko slučajeva.

Nastranu to što su u svemu pogažena Radončićeva ustavom zagarantovana prava, ali je osnovno pitanje ko je taj ko je protuzakonitim objavljivanjem njegovih privatnih razgovora i SMS poruka pokušao sugerisati javnosti njegovu krivicu prije nego što se i pojavio pred sudom!

Nije li to eklatantan primjer pritiska na rad pravosuđa, odnosno uticaja na sudske odluke? Tegeltija, poručio je da se odgovorni za zloupotrebe u pravosuđu BiH moraju „otkrivati i kažnjavati“. Za nadati se da u slučaju zloupotrebe transkripata Radončićevih razgovora neće zaplatiti kakav daktilograf ili dostavljač pošte!

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.