KOLUMNE

Ubij glasnika

Komentar dana

Faruk VELE

12.3.2016

Reditelj Majkl Kvesta (Michael Cuesta) snimio je 2014. godine potresan film baziran na istinitoj priči o američkom novinaru Geriju Vebu (Gerry Webb), koji je devedesetih otkrio upletenost službi sigurnosti u preprodaju kokaina u getima. Tako je, naime, skupljan novac za nikaragvanske pobunjenike.

Uprkos prijetnjama da se ostavi ćorava posla, Veb je objavio priču, a potom napisao i knjigu "Tajni savez". Umjesto društvenog priznanja, našao se na meti napada, diskreditacije, progona, u situaciji da spašava svoj život i porodicu.

U toj situaciji kada treba "ubiti glasnika" našli su se ovih dana urednici i novinari "Dnevnog avaza" nakon što su (informativno, profesionalno) bh. javnosti prenijeli priču o prijavi advokatice Vasvije Vidović VSTV-u u kojoj se dokazuju kontakti državnog tužioca Dubravka Čampare s osobom koju je instruirao u pripremi politički montirane optužnice protiv Fahrudina Radončića. To je samo jedna od hiljada priča koju su naši novinari hrabro dokumentirali tokom više od 20 godina rada.

No, tu je "Avaz" dočekala sudba američkog kolege. Umjesto da objasne suštinu prijave VSTV-u i u najmanju ruku skandalozne poteze, tužilac Čampara i njegov šef Goran Salihović bez ikakvog su osnova pokušali kriminalizirati pisanje naših novinara, napraviti od nas priču, imputirajući nam čak i navodno ugrožavanje sigurnosti!?

Nastranu činjenica da se čelništvo Tužilaštva BiH držalo uzdržano kada su presijecani kablovi kočnica tužiteljice Diane Kajmaković ili prilikom nasrtanja na tužioca Olega Čavku, ali posljednji događaj pokazuje da je naše društvo zahvatio ozbiljan virus u kojem je gušenje novinarskih i drugih sloboda uobičajena stvar.

Svakog divljenja su vrijedni, recimo, Adis Arapović, Ugo Vlaisavljević, Husnija Kamberović, ugledni bh. advokati i drugi neovisni i slobodno misleći intelektualci, ali je takvih dramatično malo. Šta je s udruženjima novinara i drugima koji nijemo posmatraju dok tužioci pokušavaju uređivati i naslovne stranice dnevnih novina? Je li "tajna ruka u Bosni" toliko duga i kamo će pipci hobotnice doći? Slijede li zabrane pisanja, cenzura ili, pak, nasilno otimanje redakcija kakvo vidimo u slučaju turskog "Zamana"?

Budućnost ne možemo predvidjeti. Tek možemo izraziti nadu da bh. novinari neće završavati kao siroti kolega Geri Veb. Ako naša zemlja, ipak, sklizne u još jedan tragični procijep, neka ovo ostane naša poruka u boci. Jer, sloboda nema cijenu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.