KOLUMNE

Ne ponovila se 2012!

Komentar dana

Amil DUČIĆ

7.1.2017

Dok slušamo nimalo optimistične najave meteorologa o tome da će višednevni val hladnoće, zbog čega je djelimično u BiH upaljen crveni alarm, zamijeniti period obilnih padavina, jedino što sebi možemo poželjeti jeste da nam se ne ponovi februar 2012!

U višednevnom snježnom kolapsu u BiH tada je živote izgubilo 19 bh. građana, na hiljade ih je bilo prometno izolirano, a nastala je materijalna šteta koja se mjerila desetinama miliona maraka.

Ovakvom scenariju umnogome su kumovali nemar, odnosno nepripremljenost vlasti da preventivno poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se u što većoj mjeri ublažile posljedice ove prirodne katastrofe.

Rekapitulacija događaja s početkom februara 2012. neodoljivo podsjeća na ove dane, u kojima meteorolozi upozoravaju, mediji o tome izvještavaju, dok se vlast bavi, prvenstveno, 9. januarom i danom RS!?

Za one političke faktore koji su možda zaboravili, 1. februara 2012. obilne snježne padavine okovale su BiH. Iako su najavljivane i do tri dana ranije, vlasti nisu poduzele nikakve radnje kako bi se spriječili kolaps i ogromne materijalne štete, ali i ljudske žrtve. Najbolja ilustracija o nemaru vlasti u tom perioda bila je donošenje odluke o proglašenju nepogode peti dan nakon kolapsa!

Da se od tada ništa nije promijenilo, potvrdio je za "Avaz" pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, kazavši da se u ovoj državi i dalje sve radi ad hoc i ho-ruk. U tom smislu, bh. vlastima, čini se, još veća kataklizma, oličena u velikim poplavama iz 2014. godine, nije bila nikakva lekcija.

Još je strašnija Agićeva konstatacija o tome da sve, pa i funkcioniranje sistema zaštite i spašavanja, trpi zbog nepostojanja političkog dogovora! I tako, dok vlastodršci ne mogu postići politički dogovor o spašavanju ljudskih života, građani su, izgleda, i u predstojećim danima prepušteni sami sebi. Ništa novo u odnosu na 2012. ili 2014...

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.