KOLUMNE

Deklaracija smrti

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

9.1.2017

Zdravorazumnom čovjeku teško je pojmiti šta danas političari i ne baš svi građani u bh. entitetu Republika Srpska slave. Osim što je porazno da se ovaj dan proslavlja uprkos tome što ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, još je poraznije da se slavi sve ono što se dešavalo na ovaj dan prije 25 godina. 

A na današnji dan 1992. na Palama je takozvana skupština srpskog naroda usvojila deklaraciju o proglašenju takozvane srpske republike BiH, u avgustu te godine preimenovane u Republika Srpska.

U tom dokumentu ovjerenom i zalivenom krvlju desetina hiljada mučki ubijenih prvenstveno civila Bošnjaka i Hrvata, decidirano je naznačeno nasilno otcjepljenje jednog dijela tadašnje države i njeno pripajanje Srbiji, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, što su bili apsolutno neustavni potezi. 

Godine koje su uslijedile potvrdile su da je taj dokument bio deklaracija smrti i genocida. Poznato je da je kompletno rukovodstvo tadašnje RS koje je potpisalo deklaraciju završilo pred Haškim tribunalom, uključujući već presuđene zločince Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić, Momčila Krajišnika, i onda je još apsurdnija ustrajnost na tome da se baš današnji datum slavi kao dan ovog entiteta. 

Također, svi oni koji insistiraju na svojim inatima slaveći današnji datum kojem su malo promijenili formu, ali mu je stravična suština ista, ne smiju zaboraviti da je entitet RS podjednako i bošnjački i hrvatski i ostalih građana BiH kao što je srpski.

To je činjenica opečaćena u Dejtonu i to je, pored onog koji kod civiliziranih ljudi nameće potrebu ograđivanja od zločina i zločinaca, još jedan od razloga zašto bi današnja RS trebala prekinuti sve veze s onom iz 1992. godine.  

Isto tako, poražavajuće je da su vodeći političari ovog bh. entiteta najavili današnju proslavu kao „najspektakularniju“ do sada i da će na nju potrošiti još nepoznatu količinu novca, dok im većina stanovništva bukvalno gladuje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.