KOLUMNE

Pogrešna očekivanja

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

12.1.2017

Ludilo, jednostavno, mora prestati! Iako ovo novo razvlačenje pameti Bosancima, čiji je glavni autor Milorad Dodik, valja ozbiljno shvatiti. Jer, on je, ako mu se dozvoli, spreman ići do kraja i mijenjati bosansku političku geografiju samo da bi se, u konačnici, spasio sasvim prizemne materijalne odgovornosti. 

To zašto se kolovođa Dodik, kao pijan plota, drži velikosrpske politike i velikodržavne, paradne ikonografije, jasno je svima koji u tome prepoznaju još jednu njegovu kupovinu vremena, dok traži najbolji način za bijeg. 

Ali, to nije više samo izborna retorika koja potire logiku. Jer, ime manjeg bh. entiteta kojim se Dodik i mnogi drugi "državnici" razmeću, ipak je dejtonska greška, kao što su to, uostalom, u više navrata priznali glavni tvorci američkog mirovnog sporazuma. Ovdje, međutim, imamo i proturanje do sada najopasnije floskule, i to kao najnovijeg oholog priznanja iz Beograda da "bez RS nema Srbije"?! A ima 100 posto!

Reforme, tačnije brze promjene ponašanja ili smjene svih koji to kompenziraju gorljivom retorikom prema sijaču straha iz Banje Luke, jedini su način da se izađe iz ovog pogrešnog kruga.

Evropska unija nije samo najvažniji politički nego je i mirovni projekt. Zato je prihvatanje demokratskih standarda EU jedini ispravni put za BiH. Bez obzira na to koliko je EU vremenski još daleko, kategorija Evropljanin u Bosni mora postati nikad bliža svim Bosancima. A ne da svoju razboritost svode na iracionalno sljedbeništvo potrošenih nacionalnih vođa.

Uz sve i, nasuprot špekulacijama, mnogi će se brzo uvjeriti i da smjena administracije u Vašingtonu ni najmanje ne znači promjenu američke politike prema BiH. Sasvim su pogrešna očekivanja da bi se to moglo dogoditi. 

Jasna je zato i posljednja nervoza s dodatkom vulgarnog neukusa i neodmjerenih izjava u Beogradu i Banjoj Luci. Ali, zanemarimo je i reformirajmo se. U našim glavama prvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.