KOLUMNE

Igre s penzionerima

Komentar dana

Autor:Piše: Miralem AŠČIĆ([email protected])

15.1.2017

Ne igrajte se sudbinama 408.000 penzionera, apel je Mehmedalije Rape, predsjednika Saveza penzionera, upućen delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije koji zbog međusobnih nesuglasica nisu usvojili Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Trzavice u vezi s osporavanjem ovog reformskog zakona, na kojem Vlada Federacije i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH s partnerima iz Saveza penzionera i Fonda PIO/MIO rade već mjesecima, a radi konačne stabilizacije penzionog fonda, izbacile su ko zna koji put u prvi plan dnevnopolitičke igre, zbog kojih najviše trpe građani. 

Ovoga puta to su, što je nedopustivo, najugroženija kategorija stanovnika penzioneri!

Tako se bitka u vezi s visinom boda za izračun penzija koji je utvrdila Vlada Federacije, a potvrdio i Predstavnički dom Federalnog parlamenta, pokazala samo kao okidač da se raskusuraju stari dugovi u Parlamentu, ospore nova rješenja, a provuku politička neslaganja o većini ključnih tačaka za funkcioniranje većeg bh. entiteta.

Da stvar bude gora, Parlament FBiH pretvorio se u arenu za cjenkanja, na što je nedavno upozorio i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), kazavši da niko nema interesa od kontinuiranog zastoja i da ne smije biti kašnjenja u hitnim reformama.

No, penzioneri kojima su prosječna mjesečna primanja mizernih 326 KM i ne mogu im pokriti ni osnovne životne potrebe ne smiju biti iskorišteni za bilo kakvu igru i moraju biti stavljeni iznad dnevnopolitičkih prepucavanja. 

Ustvari, očite igre s penzionerima, koliko god bile providne, mogu se lako vratiti kao bumerang - s armijom prevarenih i obespravljenih ljudi pred vratima Parlamenta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.