KOLUMNE

Džaba ste radili

Komentar dana

Evelin TRAKO

17.1.2017

Džaba rudari konsoliduju redove, rade „crvene“ nadnice, subote, nedjelje, praznike, treće smjene... Dobit „Elektroprivrede BiH“ iz godine u godinu je sve manja.

Iz menadžmenta ove kompanije kažu da se dobit smanjuje zbog nikad niže cijene električne energije?! Iz istog ovog menadžmenta prije od pola godine su u javnost puštali milozvučne izjave tipa „popravljamo stanje u rudnicima“, „sigurnost rudara nam je na prvom mjestu“, „smanjit ćemo gubitke“...

Ruku na srce, i sami rudari kažu da se postepeno popravlja stanje u oblasti sigurnosti, što potkrepljuje primjer iz kakanjskog rudnika. Također, nedavno je, nakon što je ispred jame „Begići“ tri mjeseca stajala na otvorenom, skupocjena oprema iz Poljske konačno instalirana u njegovu utrobu, pa je ljudski faktor prilikom kopanja crnog zlata sveden na minimum.

Ali, ono što svakog komorata zaboli, od Kreke, Đurđevika, Gračanice, preko Breze, Kaknja, Zenice pa do najmanjeg rudnika „Abid Lolić“ u Novoj Bili kod Travnika, jesu poražavajući podaci finansijskog izvještaja „Elektroprivrede BiH“ za 2016. godinu.

Zaboli i uvrijedi one komorate, naprimjer, u Novoj Bili koji nakon svake smjene sa strepnjom iščekuju podatak sa vage. Sa zebnjom svaki dan čekaju koliko su uglja iskopali, jesu li prebacili planirano. I kada je plan prozvodnje uglja za 2016. godinu ostvaren sa 81,61 posto, odnosno kada su od zacrtanih 145.540 tona iskopali 118.782 tone, komorati najmanjeg rudnika u koncernu su itekako mogli biti zadovoljni.

Međutim, nikako nisu mogli biti zadovoljni informacijom da je EP BiH ostvarila dobit od samo dva miliona KM.

Treba podsjetiti i da će BiH na svom putu ka Evropskoj Uniji morati uskladiti i politiku industrijskih postrojenja. EU će od bh. vlasti tražiti „čistu“ energiju, takozvana kogenerativna industrijska postrojenja da bi se opravdala postojanost termoelektrana, rudarskih okana... Ukoliko se nastavi s padom dobiti, budućnost rudnika će postati upitna, a hiljade komorata bi moglo ostati na ulici.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.