KOLUMNE

Tačka na Dodika

Komentar dana

Kenan KEŠMER

19.1.2017

Milorad Dodik završio je na crnoj listi SAD. Vijest je koju su jučer objavili svi domaći, regionalni, ali utjecajni svjetski mediji poput „New York Timesa“ i „Financial Timesa“. Ovaj potez američke administracije uslijedio je nakon što se Dodik, po principu svoje omiljene pjesme „ne može nam niko ništa“, odlučio oglušiti na naredbe Ustavnog suda BiH kada je u pitanju proslava dana RS. 

Moglo se očekivati da će Dodik na ovaj potez reagirati burno. I jeste. 

Vrlo nervozan, ponavljajući jednu frazu desetak puta, tražio je da američku ambasadoricu u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) proglase personom non grata u BiH te ju je nazvao neprijateljem RS i građana tog entiteta. 

Hoće li građani RS u to povjerovati, ostaje da se vidi. No, da SAD nisu neprijatelj RS, možda najbolje govori činjenica da su sankcije izrečene samo Dodiku, a ne kompletnom entitetu. 

Zanimljivo bi bilo izračunati cifru koju su SAD, kroz razne projekte (prvenstveno USAID-a), donirale, uložile, kako bi građani RS bolje živjeli. Osim toga, ambasadorica Kormak nakon objave vijesti o sankcijama, izjavila je da će SAD ostati pri svojoj politici zaštite interesa BiH, kao i svih njenih građana. To, dakle, podrazumijeva i one koji žive u RS. U tom smislu, kako se to već na društvenim mrežama „dijeli“, poznati narodnjački hit „Prokleta je Amerika“ pjevati može samo Dodik. I to sam. 

Ipak, možda i najznačajnija poruka koju su SAD poslale ovim potezom jeste da snažno stoje uz BiH na njenom putu ka EU, NATO-u i svemu onome što znači napredak. Također, ovime je kao iglom puknut balon mašte svih onih koji bi voljeli da se BiH raskomada. 

Kao što je stavljena tačka na Dodika, tako će i na ostale koji razmišljaju isto ili slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.