KOLUMNE

Jezik novca

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

20.1.2017

Neodgovoran odnos Vijeća ministara BiH prema Državnom parlamentu kulminirao je na ovosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma, kada su fotelje na lijevoj strani sale rezervirane za državne ministre ostale prazne, jer su u jednom momentu svi državni ministri koji su pratili dotadašnji tok sjednice, predvođeni predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, napustili zasjedanje.

Pokušaj da se njihovo odsustvo opravda sjednicom državne vlade, nije naišao na plodno tlo među poslanicima, a kritike predsjedavajućem Zvizdiću što organizira zasjedanja ministara u vrijeme zasjedanja Doma stigle su i iz kluba njegove stranke, SDA. 

Ako se ovome doda da na odgovore na pitanja poslanici čekaju mjesecima, onda je slika o ponašanju organa izvršne vlasti prema Parlamentu BiH još crnja i potpunija. 

Iz nje se, nažalost, iščitavaju i još jasnije poruke o tome koliko Vijeće ministara BiH, čije imenovanje upravo potvrđuje ovaj dom, poštuje građane, jer upravo su građani birali poslanike.  

No, u srijedu je većina u Predstavničkom domu dala na znanje Vijeću ministara da više neće tolerirati takvo ponašanje. Pokazali su to odbijajući i negativno mišljenje nadležne komisije na dopune Zakona o upravi, predlagača Damira Arnauta.

Njima Arnaut predlaže da se postojeće novčane sankcije za organe uprave u iznosu između 150 i 500 KM prošire i na one koji ne postupaju po zahtjevima Parlamenta BiH.

S obzirom na to da praksa pokazuje da se u organima gdje se ove sankcije provode ne oglušuju na njima upućene zahtjeve, jasno je da ljudi u vlasti, ipak, najbolje razumiju jezik novca. 

Bilo da se pare slijevaju, kao što su obično navikli, u njihove džepove, ili da se iz njih odlijevaju u vidu sankcija, što je za naše političare skoro pa nepoznanica, ali koja ih očigledno može natjerati na rad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.