KOLUMNE

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo: BiH nema alternativu nego slijediti prozapadnu viziju

Kurić: Moramo biti fokusirani na ekonomski razvoj i infrastrukturne projekte

Avaz.ba

6.1.2018

Subota, 30. decembar  

Odlična svirka, lijepi susreti

Subota je dan kada uglavnom uspijevam da pijem prvu jutarnju kafu u kući. Kasno sam se sinoć vratio zbog koncerta „Sarajevo Jazz Orchestra“, znači poslovno, a opet s druge strane ne osjećam umor, nego zadovoljstvo što nakon šest mjeseci od kada sam rekao da ćemo napraviti Sarajevo Jazz Orchestra došao je i taj dan. Odlična svirka, dobra ekipa!!

Razmišljam kako je jučer bio bogato ispunjen poslovni dan i pri tome osjećam zadovoljstvo, jer je to ujedno i posljednji radni dan u ovoj godini. Divno je bilo započeti ga prijemom u čast svojih starijih kolega u penziji. Sve pozitivni ljudi, oni od kojih sam učio, koje sam uvijek cijenio i zbog kojih sam sretan što se mogu nazvati njihovim kolegom, a s druge strane spoj znanja, iskustva i vrijednog rada.

Slijedi susret s našom Larisom Cerić i njenim trenerom Branislavom Crnogorcem. Larisi sam čestitao na vrhunskim rezultatima koje je postigla u ovoj godini, a nakon toga je slijedilo potpisivanje protokola o saradnji za rekonstrukciju stadiona „Asim Ferhatović Hase“ s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem.

U podne sam na Dobrinji, jednoj od lokacija projekta „Mala mobilna biblioteka“. Ovaj projekt smo pokrenuli s ciljem da svi stanovnici Kantona Sarajevo mogu doći besplatno do knjige, a poslije je vratiti ili staviti neku svoju već pročitanu.

Odlazim u posjetu mojim roditeljima, jer sam upravo primio žalosnu vijest zbog koje idem na put danas, pa želim da se vidimo još jednom u staroj godini i da unuka primi još jedan poklon od Djeda Mraza koji ga je ostavio ovaj put kod nane i dede.

Nedjelja, 31. decembar

Sretna Nova 2018. godina

Kući se vraćam tek poslije 20 sati i supruga me čeka s kafom. Ona i kćerka već uveliko slave i uspijevaju u roku od nekoliko trenutaka i mene "ubaciti" u novogodišnje slavlje.

Prvi put naš momak Novu će dočekati daleko od kuće u Krakovu i to nam svima stvara malu sjetu, ali supruga opsjednuta novogodišnjim "protokolom", koji tradicionalno za nju traje cijeli decembar, jer je pred njegov odlazak već napravila za brata i sestru ranije podjelu poklona. Sin se redovno javlja i šalje fotografije iz Krakova koje zajedno gledamo, a nakon toga konačno odlazimo na koncert Zdravka Čolića.

Koncert prolazi, očekivano, dobro. U sitne sate puni impresija supruga i ja analiziramo kako već drugu godinu zaredom imamo dobar novogodišnji koncert i odabir pjevača. Sretna Nova 2018. godina!

Ponedjeljak, 1. januar

Konačno se mogu naspavati

S obzirom na to da nam je sin na putu, a i ja sam bio odsutan, roditelji moje supruge su odveli našeg psa Iggya, a meni rekli da mi je to poklon za Novu i da se konačno mogu naspavati. Ni ja, a ni ljudi oko mene ne pamte kada sam imao dan bez ikakvih obaveza.

Proveo sam prvi dan u novoj godini spavajući u intervalima, čitajući, gledajući TV i pišući dnevnik.

U popodnevnim satima čitam vijesti na portalima. Zapažam da je komesar EU za politiku proširenja Johanes Han (Johannes Hahn) rekao da će 2018. godina biti odlučujuća za zemlje Balkana.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ulazimo u izbornu godinu i ona će, svakako, biti dinamična. Čvrsto vjerujem da naša zemlja nema drugu alternativu nego slijediti prozapadnu viziju, a to možemo postići samo ako budemo fokusirani na ekonomski razvoj i infrastrukturne projekte.

Utorak, 2. januar

Čana je odlučna da ostane, a supruga i ja koristimo priliku

Budim se odmoran i zatječem gospođu koja nam čuva kćerku, našu Čanu. Očito je došlo do nesporazuma između nje i supruge oko dana kojim nastavlja s radom. Čana je odlučna da ostane, a supruga i ja koristimo priliku da sami s prijateljima odemo na kafu. Kasnije sa kćerkom odlazimo do drugih prijatelja s čijim sinom se ona voli igrati i na kraju dana tradicionalno se nalazimo s komšijama.

Kćerka je zaspala, a nas dvoje komentiramo da smo se danas družili s prijateljima više nego u cijeloj godini, prvenstveno zbog mojih obaveza. I dalje pišem dnevnik…

Srijeda, 3. januar

Povratak uobičajenom ritmu

Srijeda počinje rano u kabinetu uz kafu i pregled obaveza do kraja sedmice. Ispred mene je dinamičan radni dan prepun sastanaka i obaveza. Vraćam se uobičajenom ritmu.

Iz „Avaza” zovu da provjere pišem li dnevnik. Dolazim kući ranije nego inače oko četiri sata.

Sin je stigao kući s puta. Praznike je proveo u Poljskoj. Pokazuje nam slike i priča s oduševljenjem o putovanju. Svi smo kući i dan završavam u porodičnom okruženju.

Četvrtak, 4. januar


Danas nisam stigao ništa

Još jedan dan prepun sastanaka. Danas nisam stigao ništa zabilježiti za dnevnik.

Petak, 5. januar

Na božićnom koncertu

Ove sedmice petak je brzo stigao. S Mirsadom Šiljkom, direktorom FK Željezničar, razgovaram o daljnjem razvoju infrastrukture stadiona Grbavica. Nakon serije sastanaka moj dan se završava osmim svečanim božićnim koncertom u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ koji je održan u Narodnom pozorištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.