KOLUMNE

Ugledni akademik piše za „Avaz“: Političke diverzije

Piše: Akademik Muhamed Filipović

14.1.2018

Kad sam čuo za odluku Željka Komšića da će se ponovo kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podsjetila me ta vijest na često izrečenu ocjenu koju je moguće naći u radovima o primjerima djela naše usmene književnosti koje je bilježio Vuk Karadžić. Kad bi našao varijante jedne te iste poslovice, izreke ili stiha, on bi zapisao: „Isto to samo malo drugačije.“

Velike štete

Ono što su učinili, prvo Željko Komšić obznanivši namjeru da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva, a zatim odmah i Nermin Nikšić, koji je izjavio da će SDP podržati tu kandidaturu, jeste ponavljanje već viđenog i, nažalost, već dokazano štetnog postupka krađe pozicije člana Predsjedništva od Hrvata. Međutim, moja uvjerenost da je autor te ideje bio Zlatko Lagumdžija, služeći se članom SDP-a Željkom Komšićem, sada mora biti korigirana u tom smislu da je stvarni autor te ideje, najvjerovatnije, bio sam Komšić, a ne Lagumdžija.

Ne smije se dopustiti da funkcija člana Predsjedništva postane ustavnoproizvodna pozicija. Stoga se postupak Komšića i Nikšića ne može ocijeniti drugačije nego kao neodgovorno i negativno miješanje u proces smirenja u zemlji, koji zavisi od uspjeha odgovornijih snaga u državi da nađu rješenje kojim će biti onemogućene krađe pozicija upotrebom nekvalificiranih glasova i u izboru ljudi će predstavljati interese određenog naroda i države kao jedinstvene cjeline.

Respektabilna snaga

Cijela ta igra je utoliko štetnija što je u toku aktivnost i diplomatije i politike u našoj zemlji i u okviru regije da se prevaziđe kriza povjerenja koju je u naš politički život unijela diverzija Lagumdžije i Komšića, a i koju sada dvojac porijeklom iz iste političke laboratorije pokušava da reprizira.

Istina je, kada jedna politička, nekad respektabilna snaga spadne na nivo da joj preostaju samo diverzije kao politički potezi, tada je jasno da se ta politička snaga mora na prvom mjestu pozabaviti sama sobom i pokušati pronaći politiku koja je utemeljena na razumijevanju političkih odnosa u svijetu i u zemlji i ponuditi rješenja za kapitalne probleme zemlje i naroda, a ne praviti od politike cirkus.

Politička, a ne ustavotvorna pozicija

Međutim, ako se uvažavaju priroda našeg političkog sistema i posljedice odnosa koje on proizvodi, onda se mora znati i poštovati činjenica da je položaj člana Predsjedništva u našem političkom sistemu politička, a ne ustavotvorna pozicija i ona, logikom političkih odnosa koji u zemlji vladaju, pripada onoj političkoj snazi koja je vladajuća u određenom nacionalnom političkom tijelu, što u našem političkom sistemu ni u kom slučaju nije SDP, nego vladajuća politička snaga u hrvatskom narodu. Svaka promjena odnosa i izlazak izvan okvira koji vladaju izaziva poremećaj u funkcioniranju političkog sistema i nanosi velike štete i državi i političkim odnosima u njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.