PORUKE

Zajednička kolumna Johana Satlera i Erika Nelsona za “Avaz”: EU je rješenje za dejtonske anomalije

Snažno partnerstvo između EU i SAD od ključne je važnosti u Bosni i Hercegovini kako bi se podržalo pomirenje, unaprijedila uprava i potaknule ključne reforme

Johan Satler i Erik Nelson

Erik Nelson i Johan Satler

Foto: Avaz


Danas, 25 godina nakon potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prisjećamo se više od 100.000 građana ubijenih u sukobu, desetina hiljada nestalih i miliona protjeranih iz njihovih domova. Sjenka tih trauma i danas ostavlja trag na živote ljudi u ovoj zemlji i to niko od nas nikada neće zaboraviti.

Ali, jednako kao što trauma baca sjenku, tako i nade građana Bosne i Hercegovine osvjetljavaju put pred njom. To je put na kojem BiH može postati prosperitetna i suverena demokratija, u potpunosti integrirana u ostatak Evrope. To je put ka zemlji u kojoj građani mogu živjeti pristojan i dostojanstven život, s efikasnim javnim uslugama i uz sigurnost koja proizilazi iz odgovarajuće primjene vladavine zakona.

Značajne promjene

Stoga, dok se osvrćemo na posljednju četvrt stoljeća, gledajmo i prema naprijed. U narednoj fazi građani ove zemlje mogu računati na praktičnu i političku podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Odlučni smo nastaviti pružati pomoć strateškoj tranziciji, od postkonfliktnog oporavka ka stabilnom razvoju normalne demokratije.

Da bi se ova tranzicija i postigla, neminovne su značajne promjene. One uključuju vjerodostojne mjere za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u političkim i upravnim strukturama te napredak po pitanju ciljanih ustavnih reformi za bolju funkcionalnost zemlje i zaštitu prava građana.

 Uvjereni smo da se značajan iskorak na ovom planu može i treba ostvariti tokom 2021. godine.

Početkom decembra Evropska komisija i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku predstavili su prijedlog zajedničkog djelovanja s novom američkom administracijom. Njime se predviđa koordinirani napor kako bi se iskoristila prilika koja se ne propušta za ostvarivanje pozitivne promjene, proistekla iz postpandemijskog oporavka. Između ostalog, prijedlog poziva na obnavljanje predanosti EU i SAD zasnovane na zajedničkim temeljnim vrijednostima - podršci demokratijama širom svijeta. Takva znači zajednički nastup u borbi protiv korupcije, autoritarnosti i kršenja ljudskih prava.

Snažno partnerstvo između EU i SAD također je od ključne važnosti u Bosni i Hercegovini kako bi se podržalo pomirenje, unaprijedila uprava i potaknule ključne reforme, uključujući Program reformi BiH sa NATO-om, koji nadopunjuje ciljeve reformi na evropskom putu. I zemlje članice EU, kao i NATO saveznici, podržavaju domaće napore usmjerene na postizanje stabilnosti i prosperiteta koje transatlantska zajednica nudi građanima BiH.

Želja za promjenama

U ovoj zemlji nema neslaganja oko potrebe za radikalnim promjenama. Ne postoji neslaganje ni oko toga da su te promjene već okvirno utvrđene u detaljno razrađenim koracima procesa evropskih integracija – procesa kojeg konzistentno podržava oko 80 posto stanovnika. A mi smo saglasni u tome da u ovoj zemlji nema mjesta za vještačke podjele, a jasno je i da BiH samo kao jedinstvena država može napredovati na putu ka Briselu.

Evropske integracije mogu pomoći ovoj zemlji da riješi anomalije dejtonskog sistema. Prava i odgovornosti građana, kao pojedinaca, čine okosnicu evropskih integracija. EU zagovara socijalnu, kulturnu i vjersku različitost, ali ne dopušta da različitost ugrozi ili umanji prava bilo kojeg građanina.

Vjerujemo da evropske integracije mogu pomoći u tome da želja za promjenama koju građani Bosne i Hercegovine neprestano i masovno ističu postane stvarnost. Ova želja za promjenom može prevladati nad ličnim interesima koje demonstriraju neki od domaćih političara, često prilično besramno. Ova nova dinamika može se shvatiti kao intervencija proistekla unutar zemlje, intervencija građana u svoje vlastito ime. A to je intervencija koju u potpunosti podržavamo.

Nova faza napretka

U predstojećoj 2021. godini, usred promjena koje će nastupiti u svijetu usljed korone, sarađivat ćemo s našim partnerima u BiH, političkim i iz civilnog društva, kako bismo osigurali da započne nova faza u napretku Bosne i Hercegovine.

Podržat ćemo bržu tranziciju od Dejtona ka Briselu iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja EU, iz perioda stagnacije u period razvoja prosperitetne i savremene demokratije.

Vjerujemo da ovo zaista može pomoći Bosni i Hercegovini da izađe iz sjenke sukoba završenog prije više od dvije decenije.

(Autori su šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH)

NA VRH

Podijeli članak na