POGLED IZ OPOZICIJE

Bliži se kraj epohe lažnog patriotizma

Naši penzioneri životare pogaženog dostojanstva, a javno zdravstvo nam je najbolesniji segment države

Adis Arapović. Avaz

Piše: Adis Arapović

27.12.2020

Godina straha, neizvjesnosti, bolesti i smrti bliži se kraju. Godina koja će neslavno ući u historiju civilizacije kao duboki rez u načinu života koji smo živjeli decenijama. Bit će arhivirana kao godina nezapamćenog ekonomskog pada i socijalne drame, ali i kao godina velike, čak globalne solidarnosti među ljudima.  

U našem malom bosanskom mikrosvijetu, u ovoj godini, natovareni vlastitim decenijskim teretima političkih kriza, nepravde, neimaštine, neznanja i zatvorenosti doživjeli smo neke krupne pojave.


Interesi susjeda

Dvije svjetske sile, SAD i Rusija, najavljuju veće prisustvo u našoj zemlji. Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, svoju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini počinje u Istočnom Sarajevu, bez obilježja države domaćina. Istočno Sarajevo postaje parabola nekadašnjeg Istočnog Berlina, a entitet Republika Srpska nekadašnje Istočne Njemačke. Svaka sličnost sa stvarnim historijskim posljedicama je namjerna i isplanirana.

Unutrašnja destabilizacija Bosne i Hercegovine cilj je koji ujedinjuje Srbiju, Hrvatsku i Rusiju, naše „prijatelje“ koji su trenutno najviše zainteresirani za BiH, svako iz svojih interesa. Ovoga su mnogo svjesniji u novoj američkoj administraciji nego u evropskom birokratskom labirintu zapušenom Brexitom, pandemijom, migrantskim cunamijem, terorizmom, proširenjem itd., pa je očekivati novi američko-zapadni vjetar u jedra našeg broda ka Evropskoj uniji, NATO-u, ali i unutrašnjoj konsolidaciji i eliminaciji prepreka, makar to bili i ovdašnji moćni političari.

Domaćeg državničkog odgovora vanjskim nasrtajima i unutrašnjim centrifugama nema, shodno ograničenim političkim, intelektualnim i stručnim kapacitetima bosanske i bošnjačke nacionalne politike. Bošnjačka nacionalna politika je u defanzivi još od propasti ustavnih reformi prije desetak godina i trajnoj šizofrenoj mantri o izdajnicima i patriotima na svakom iole bitnom društvenom pitanju.

Neradnici i profiteri

Strožiji među nama će reći da je rezultanta bošnjačke nacionalne politike to što za 25 godina poslijeratne obnove nije otvoren nijedan novi državni univerzitet, nijedan novi državni fakultet, nijedna nova državna bolnica, nijedno novo državno pozorište, nijedan novi sportski stadion, nijedan veći energetski objekt, nijedna nova željeznička pruga, nijedan aerodrom, nije čak napravljena ni zgrada Federalne vlade niti Parlamenta, za 25 godina izgrađeno je samo stotinjak kilometara funkcionalnog autoputa, naša djeca su polupismena, naši penzioneri životare pogaženog dostojanstva, a javno zdravstvo nam je najbolesniji segment države.

Bezidejnost, nemar, nerad, kapilarna korupcija, opća provincijalizacija, promocija prosječnosti i poslušnosti pojave su koje će obilježiti četvrt stoljeća poslije rata, kao i godinu iza nas. Brojne afere u jeku borbe s pandemijom, ekonomskim odronom i migrantskom najezdom nesumnjivo ukazuju na zamor materijala od kojeg su satkane sadašnje bh. političke elite.

Porazi desničarskih populista u Americi i širom Evrope, u nešto manjoj mjeri, događaju se i kod nas. Rezultati lokalnih izbora, čak i u Mostaru, nesumnjivo pokazuju da će okoštali vladajući nacionalizmi i njihovi fosilni familijarni klanovi na vrhovima stranačkih piramida neminovno nestati s političke scene. Epoha nacionalističkog mobiliziranja i lažnog patriotizma, kao posljednjeg utočišta prevaranata, neradnika i profitera bliži se kraju.

Novi lideri

Svima vidljiva drama socijalnog raslojavanja i nepodnošljivih klasnih razlika nastala iz dvodecenijske nepravde, kriminala, korupcije i nejakih institucija svoj vrhunac mogla bi imati upravo u godini u koju ulazimo.  

Nagomilani ekonomski i socijalni problemi, demografsko odumiranje nacije, eksplozija migrantskog pritiska, recesija i depresija, neizvjestan kraj pandemijskih restrikcija i opća društvena frustracija moraju izroditi alternativna rješenja, nove politike, nove programe, nove lidere.  

Ljude opremljene i sposobne za novo doba, za razvoj, za saradnju, za zajedništvo i solidarnost, a ne antagonizam, sukobe i talačke krize vlastitog naroda. Jednakost među ljudima, pravna jednakost građana, politička svijest o tri etnička stuba države, te zaštita manjina i uvažavanje različitosti su recept nadolazeće evropske Bosne i Hercegovine. Neka nam, za promjenu, bude sretna 2021. godina!

Autor je zastupnik SBB-a u Parlamentu FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.