LIČNOST DANA

Jasmila Žbanić: Mnogo više od umjetnosti

Film bh. rediteljice o genocidu u Srebrenici ušao među 15 u utrci za prestižni Oskar

Piše: L. S. R.

11.2.2021

Žbanić: Ogroman uspjeh. Arhiv

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida) ušao je u uži izbor 15 ostvarenja za Oskara u utrci za najbolji film izvan engleskog govornog područja. U konkurenciji je bilo više od 90 filmova, a u završni krug ući će pet.

Ogroman je ovo uspjeh za rediteljicu, cijelu ekipu i jedno filmsko ostvarenje iz siromašne i male zemlje kakva je Bosna i Hercegovina. Vjerovatno je malo ko u našoj zemlji svjestan veličine ovog uspjeha.

Film koji je svjetsku premijeru imao prošle godine u septembru na prestižnom Venecijanskom festivalu do sada je pobrao nagrade na mnogim smotrama sedme umjetnosti, a sve ovo što se dešava s „Quo vadis, Aida“ mnogo je više od umjetnosti.

Film se bavi genocidom u Srebrenici te podsjeća i ujedno opominje na najbolniju, najtežu i najtragičniju bh. ranu. Neizmjerno je važno podsjećati svijet šta se dogodilo tih julskih dana 1995. godine, neizmjerno je važno podsjećati na istinu, da se srebreničke žrtve ne zaborave i da se tragedija takvih razmjera nikad nigdje i nikome ne ponovi.

Žbanić u svojim djelima govori o ranama na bh. duši - o silovanim ženama tokom agresije BiH, genocidu u Srebrenici, o opsadi Sarajeva... Ne bježi od bolnih ratnih tema, na koje neumorno podsjeća i upozorava svjetsku javnost.

Rediteljica je rođena u Sarajevu 1974. godine. Za svoj rad dobila je prestižne svjetske nagrade. U braku je s producentom Damirom Ibrahimovićem i imaju kćerku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.