LIČNOST DANA

Damir ef. Peštalić: Zajednički ili grad bez ljudi

Prognane poziva da ne zaborave zavičaj, da se ne dijele

Piše: Al. B.

26.4.2021

Ef. Peštalić: Upozorava na teško stanje. Avaz

U Srebrenici je sve, pa i radost ramazana, drugačije nego u drugim gradovima, kaže glavni imam MIZ-a Srebrenica Damir ef. Peštalić. A drugačije, direktnije i važnije su i poruke ovog mladog vjerskog službenika nego onih koji u Srebrenicu dođu nekoliko puta godišnje. Iz Srebrenice, grada s dovoljno tuge, neizvjesnosti i brige, ef. Peštalić brine i o državi, upozorava na teško stanje te dovom moli dragog Boga da pomogne BiH: “Ona je nama jedina, mi rezervne nemamo!”

Poruke mladog srebreničkog imama moraju naći put do ušiju onih čije srce jače kuca na spomen Srebrenice, a posebno onih od čijih odluka zavisi sudbina Srebrenice, ali i cijele države!

One prve, prognane iz svog grada, Peštalić poziva da ne zaborave zavičaj, da se ne dijele, jer samo zajedno mogu napraviti bolju budućnost za ovaj grad. Narod Srebrenice, rasut po cijelom svijetu, svoj grad i ne može zaboraviti, čežnja za rodnim mjestom stalno je prisutna, pa i iz daljine pitaju, pomažu, predlažu ili barem nekoliko puta godišnje dođu.

Političari bi iz riječi ef. Peštalića trebali čuti upozorenje da Srebrenica ne može biti briga samo preživjelih nakon genocida. Upravo njima poručuje da grad koji je jedini u Evropi nakon Drugog svjetskog rata doživio genocid nema sistemski riješeno niti jedno pitanje, da je sve što je urađeno u Srebrenici rezultat truda i napora žrtava genocida, koje i danas pozivaju na zajednički život. Srebrenicu osloboditi od nacionalizma i Bošnjacima i Srbima osigurati jednaka prava, jer će u suprotnom Srebrenica biti grad bez ljudi, grad u kojem neće biti ni Srba ni Bošnjaka, poručuje ef. Peštalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.