OSVRT

Priska Matimba Nijambe: Djelimično suprotno mišljenje sutkinje (ISPRAVLJENO)

Sutkinja Nijambe je smatrala da se žalba odbrane trebala usvojiti po svim tačkama, osim tačke 6

Nijambe: Izdvojeno mišljenje. Agencije

Piše: D. H.

9.6.2021

Žalbeno vijeće odbilo je jučer žalbe Ratka Mladića uz djelimično suprotno mišljenje sutkinje Nijambe te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatvora, a ne uz suprotno mišljenje po svim tačkama optužbe, kako smo prvobitno objavili.

Žalbeno vijeće koje je donijelo odluku činile su sudije: Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije, Mustafa el-Baž (Mustapha El Baaj) iz Maroka, Aminata Ngum (Aminatta N'Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) iz Ugande i Sejmont Penton (Seymout Panton) s Jamajke.


Sutkinja Nijambe je smatrala da se žalba odbrane trebala usvojiti po svim tačkama, osim tačke 6, koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat uzimanja taoca, osoblja UNPROFOR-a i UNMO-a na Palama, u Banjoj Luci i Goraždu, te u i oko Sarajeva. Napominjemo da je smo, prvobitno objavili da je Nijambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća.

Netačna je i prvobitno obavljena vijest da bi Ratko Mladić, da je Nijambe sama odlučivala, bio oslobođen po svim tačkama optužnice.

Sutkinja Nijambe, koja je bila i predsjedavajuća Žalbenog vijeća na suđenju Mladiću, bila je članica Sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Međutim, ona je i tada izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala "građanskim", osporavala razmjere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske te je Tolimira smatrala nevinim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.