KOMENTAR DANA

Koji diletant je zatvorio Sarajevo: Bilo je kao da je stigao Papa

Šta je s vozilima Hitne pomoći koja zaglave u kilometarskim kolonama, vatrogascima...

Utrka zatvorila glavni grad. Avaz

Piše: Ema Maslo

11.10.2021

Sarajlije i gosti glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom cijelog vikenda bili su u blokadi. Zbog čega? Zbog stotinjak biciklista i njihove utrke. Nije došao Papa ili Džo Bajden (Joe Biden) niti je napadnuta neka institucija, ambasada... "UCI Gran Fondo World Championship - Istočno Sarajevo - Sarajevo 2021" i "Grandfondo" zatvorili su glavni grad jedne države.

Svaka čast za manifestacije koje su društvenog karaktera i koje utječu na promociju grada, ali je nedopustivo, bezobrazno, bezobzirno i bahato da zbog toga više od 400.000 građana Kantona Sarajevo bude terorizirano u saobraćaju i da, prije nego što izađu iz svojih kuća, moraju klanjati istihare kako bi odabrali ulicu koja je najmanje zakrčena i gdje vas napola puta neće dočekati policija i reći „dalje neće moći“.

Pri tome bez ikakvih instrukcija datih ljudima kuda i kako dalje. A, naravno, nije bilo ni označenih obilaznica.


Ema Maslo. Avaz

Naročito haotično bilo je u subotu. Satima su građani putovali od Ilidže, naprimjer, do centra grada. Hajde da se zanemari i bespotrebno trošenje vremena i goriva ili to što su mnogi kasnili do svojih radnih mjesta ili nekih drugih destinacija gdje su imali obaveze, ali se odgovornima ne može oprostiti zbog pacijenata, bolesnih, beba u tim istim automobilima. Šta je s vozilima Hitne pomoći koja zaglave u kilometarskim kolonama, vatrogascima...?

Šta radi vlast u KS? Zašto se omogućava ovo teroriziranje građana? Zašto se blokiraju najprometnije ulice za ovakve utrke? Ko to dozvoljava? Postoje li neki propisi za ovakve događaje, ili svako može doći, organizirati bilo šta i zatvoriti glavni grad jedne države?

Toliko mjesta ima u Sarajevu i oko njega, manje frekventnih saobraćajnica, da je stvarno nesmotreno zatvoriti sve i na ovaj način igrati se živcima, zdravljem, na kraju, i životima svih nas. Važno je istaći da je grad u kolapsu i bez utrka, što dovoljno govori o saobraćaju u Sarajevu i kako je uređena ova oblast.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.