LIČNOST DANA

Sergej Jakirović: Tvorac dominantnog Zrinjskog

Vodio "Plemiće" do najuspješnije polusezone u historiji kluba i Premijer lige

Jakirović: Rekordan broj osvojenih bodova. Avaz

Piše: A. V.

6.12.2021

Mostarski Zrinjski je u posljednjem kolu jesenjeg dijela Premijer lige BiH potvrdio dominaciju koju je demonstrirao tokom cijele sezone.

"Plemići" su rezultatom 6:2 deklasirali Leotar i time oborili više rekorda. Osim što su odigrali svoju najbolju polusezonu u klupskoj historiji, izabranici Sergeja Jakirovića su sa 48 osvojenih bodova oborili rekord Premijer lige.

Upravo Jakiroviću pripadaju najveće zasluge za ovaj uspjeh mostarskog kluba, koji će drugi dio sezone dočekati s plus 12 u odnosu na drugoplasirani Tuzla City. Pod Jakirovićevim vodstvom Zrinjski je na 19 odigranih utakmica ostvario 15 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz.

Demonstrirali su vrlo ofanzivnu i atraktivnu igru, postigavši 42 gola, što je uvjerljivo najviše od svih klubova. Usto imaju i najbolju odbranu lige, sa samo osam primljenih golova.

Sergej Jakirović rođen je 23. decembra 1976. godine u Mostaru. Kao centralni bek kroz igračku karijeru promijenio je veliki broj klubova, a jedno vrijeme je bio i reprezentativac BiH. Trenerski put počeo je 2007. godine u Sesvetama, nakon kojih je vodio Goricu i Maribor. Zrinjski je preuzeo u decembru 2020. godine, a na ukupno 36 utakmica, na koliko je vodio klub, upisao je 24 pobjede, šest remija i šest poraza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.