LIČNOST DANA

Goran Bregović: Sarajlija koji je ostvario svjetsku karijeru

Proslavio 72. rođendan bez velike pompe

Bregović: Puni prestižne dvorane širom svijeta. Avaz

Piše: L. S. R.

24.3.2022

Goran Bregović 22. marta proslavio je 72. rođendan. Bez velike pompe i daleko od očiju javnosti. Baš onako kako i živi svoj život - uživa u svakom trenutku, ali uglavnom daleko od očiju javnosti.

A imao bi čime popunjavati javni prostor. Muzičar koji je osnovao najčuveniju grupu s ovih prostora „Bijelo dugme“ u međuvremenu je postao jedini muzičar s prostora bivše Jugoslavije koji je ostvario svjetsku karijeru.

Sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane puni prestižne koncertne dvorane širom svijeta, njegovo ime se nalazi u knjizi "101 umjetnik kojeg morate čuti prije nego što umrete" autora Rikarda Kavola (Ricardo Cavolo), rame uz rame s Mocartom (Mozart), Elvisom Prislijem (Presley), „Nirvanom“, Frenkom Sinatrom, "Beatlesima"...

Brega je počasni građanin Buenos Ajresa, Atine, Praga, Tirane, počasni je doktor Univerziteta u engleskom Šefildu, francuske vlasti odlikovale su ga Ordenom viteza umjetnosti, bio je u konkurenciji za nominaciju za prestižnu muzičku nagradu Gremi...

Rođen je u Sarajevu, adresa mu je već dugo u Parizu. Sa suprugom Dženanom Sudžukom ima tri kćerke Emu, Unu i Lulu te Željku iz jedne mladenačke veze, koja mu je podarila i unučad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.